Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: #Kony2012, Internationella kvinnohårdagen, hackande FBI-kollaboratör och svängig spädbarnsyoga

Publicerat måndag 12 mars 2012 kl 17.58
Jack Werner är sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter och nätsnackisreporter för Medieormen FOTO: Mikael Andersson/SR

NÄTKULTUR. Denna vecka vänder Medieormens snackisreporter och tillika Alltid Nyheters sociala medier-korre Jack Werner ut och in på hashtaggen #Kony2012 och all uppståndelse kring den virala kampanjfilmen som Invisible Children försöker störta den ugandiske rebelledaren Joseph Kony med. Det blir också några rader om hackern som visade sig jobba för FBI, om sorgsna baseballspelare, om missförstådda hajar och en redogörelse för hur hashtaggen #hairriot uppstod i kölvattnet av Internationella kvinnodagen 8 mars.

Kony 2012 lyckas och misslyckas i ett slag

Det allt annat överskuggande samtalsämnet i veckan har varit den Invisible Children-producerade kampanjfilmen om den ugandiska rebelledaren Joseph Kony. Den offentliggjordes på Vimeo och Youtube i måndags, men den stora explosionen i tittarsiffror kom inte förrän i tisdags natt. I Sverige blev Emanuel Karlsten på Ajour en av den första att ta upp filmen i just tisdags natt, och då i ett berömmande tonläge som kanske inte hållit sig hela vägen sedan dess. Den inflytelserika bloggaren Fredrik Backman intog dagen efter en motsatt ställning till filmen, och motiverade det beslutet i en Facebookstatus. Samtidigt som Kony 2012 fick en tidigare aldrig skådad spridning i siffror – 72 miljoner visningar på sju dagar – ökade därefter misstankarna och kritiken mot filmen. De som kände sig osäkra länkade friskt till bl.a en tumblr med namnet Visible Children och tidningen Vices genomgång av Invisible Childrens trovärdighet, där hård kritik mot konceptet såväl som organisationen bakom kampanjfilmen framfördes, och när Invisible Children svarade på kritiken (först i ett privat Facebookinlägg, sen officiellt på sin hemsida) kulminerade faktadebatten. I den andra änden av Internet blev filmen ett skolboksexempel på hur en enskild entitet, som när den blir referenspunkt för en stor grupp människor från helt olika håll, kan föda en hel uppsjö memer och internskämt – helt oavsett vad den går ut på. Know Your Meme samlar dem alla: dryckesspelet, de olika skämtbilderna och Facebooktricken för att avslöja slentrianrasist på temat. Själv uppmärksammade jag kampanjfilmen som blev ett nätfenomen först i onsdags, nyanserade det hela en smula i P3 Nyhetsguiden i torsdags, och försökte gå till botten med hur spridningen kunde bli så stor – och hur valet mellan delning och kritik gick till bland gräsrötterna – i mitt inslag ”Veckans näthit” i lördags. Den enkla slutsatsen är föga förvånande: ditt budskap kommer alltid längre om du vädjar till hjärtat istället för hjärnan. På gott och ont.

Sabu avslöjas som FBI-kollaboratör

Anonymous- och LulzSecprofilen Sabu avslöjades i veckan som FBI-kollaboratör, något som minst sagt kom som ett dråpslag mot hacktivistscenen. För att förstå innebörden av denna nyhet måste man veta att hackare sällan går ut med sin identitiet alls, och att det fåtal som gör det således lätt hamnar i en roll av talesman utåt och förebild inåt. Att Sabu alltså i själva verket jobbat med staten, och därigenom lämnat ut medlemmar av den egna organisationen, är ett lika allvarligt slag mot anons världen över som om Julian Assange skulle bli chef över Guantanamo. Bara som om Sabu ville strö extra salt i såren var hans sista tweet innan offentliggörandet av FBI-samarbetet en passionerad uppmaning att aldrig ge upp inför myndigheterna, och dessutom har han (eller en förslaget troll) fortsatt reta hackernästet 4chan sedan dess. I Alltid Nyheter intervjuade vi Svenska Hackare-författaren Daniel Goldberg, och han sa då att han tror det kommer ta lång till för Anonymous att repa sig efter detta avslöjande.

Som internet trodde: Snooki är gravid

En nyhet som med all säkerhet hade blivit större om inte Joseph Kony höll nätet i en Melodifestivalsartad järnhand är bekräftelsen som i veckan kom på ryktena som kokat i veckor: Jersey Shore-stjärnan Nicole Elizabeth "Snooki" Poli är med barn. Såsom varande en av huvudstjärnorna i realityserien som gav bortskämda idioter med tveksam moral ett ansikte har hennes förehavanden länge intresserat nätbefolkningen, och Buzzfeed klämde snabbt fram 25 anmärkningsvärda reaktioner på beskedet. Och i och med orkar jag inte krysta fram mer text ur denna pseudonyhet.

Sorgsna baseballspelare, missförstådda hajar och Obama krigsvägraren

Bland veckans bildmemer, eller bildmakron som det kallas när man placerar en text på en bild så en poäng understryks eller skapas, hittar vi en bred flora underligheter. Inledningsvis fångades baseballspelarna Julio Borbon och Juan Uribe i varsin melodramatisk pose, något som gav upphov till en serie snyftiga baseballskämt. Reklambloggaren Copyranter hittade på sitt hörn bilderna på de missförstådda hajarna, där en ledsen haj berättar varför han är planetens kanske mest vantolkade varelse. Slutligen har amerikanska republikaner i veckan kampanjat mot president Obama genom att kontrastera republikanska presidenters breda militära CV mot Obamas obefintliga dito.

Ingenjör förstör miljardtals dollar i flygsäkerhet

De nya kroppsskannrarna som införts på amerikanska flygplatser har fått kritik för att inkräkta på resenärernas personliga integritet, något amerikaner inte tar lätt på. När en ingenjör på sin blogg i veckan lade upp ett Youtubeklipp där han demonstrerade hur lätt det trots den nya tekniken är för gemene man att smuggla metallföremål – och därigenom i princip gjorde miljardsatsningen skannrarna innebar meningslös - fick den debatten nya vågor.

Nu har juggalos en egen Facebook

Juggalos, den clownsminkande festarsubkultur som uppstod bland fansen till rapparna Insane Clown Posse, har fått sin egen Facebook: Juggalobook. Där är tanken att de, äntligen på eget revis, ska kunna umgås och mysa på sina egna villkor och det är väl fint. Särskilt som original-Facebook stämplats som barnporr i Danmark.

Kvinnodagen och hårigheten firades på nätet

Den internationella kvinnodagen, 8:e mars, firades såväl på gator som på nätet. Mitt favoritutslag av firandet är en Youtubefilm som laddades upp dagen efter med titeln ”Shit Snubbar Say to Feminister”, en träffsäker drift med de sköna snubbar som är aktuella också på Twitter i och med det hyllade parodikontot @softakillen. Tvättmedelsmärket Ariel missförstod dock hela grejen i en statusuppdatering som många fann olämplig. Om firande av kvinnodagen innebär kamp för lika rättigheter könen emellan har festen faktiskt dragits ut ända tills idag, i och med ett blogginlägg av Hanna Fridén. Fridén uppmärksammade där att en kvinna i Melodifestivalpubliken, vars hår under armen fångats på bild, hånades i en milslång Facebooktråd och frågade sig följaktligen varför inte kvinnor också får vara håriga? Raskt spred sig diskussionen till Twitter där hashtaggen #hairriot markerade både bilder på håriga armhålor och samhällskritik.

Det här ska du ha sett vecka 10

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".