Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
CENTRUM FÖR LÄTTLÄSTS BLOGGSTAFETT

Suzanne Osten: Människan härmar och vill förstå

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 11.38
Suzanne Osten, teaterregissör samt grundare och konstnärlig ledare för Unga Klara. FOTO: SR

BLOGGSTAFETT. Vi på teatern får ofta frågan från vuxna och lärare om barn förstår vår pjäs. Jag svarar då att förståelse inte är något vi kan mäta rakt av. Om vi fångar in vår publik och vinner deras intresse så tolkar publiken berättelsen med sina inre bilder från sitt liv. Barn vill ibland måla det intrycket eller leka pjäsen.
   Teaterregissören Suzanne Osten medverkar i den om makt, språk och demokrati som startats på uppmaning av Centrum för lättläst, och där Mats Svegfors igår skrev

När jag arbetar som regissör och är publikens öga där i salongen händer det att jag iakttar publiken och hur de ser ut när de sitter där riktade mot skådespelet.

När jag sitter bland dem i publiken frågar jag när jag kommer åt, oftast efteråt, vad upplevde du. Och hur känner du dig – nu efteråt? Vilka bilder och vilka situationer minns du först? Jag frågar oftast min publik vad de känner, märker jag. Vad de tycker är vackert eller skrämmande intresserar mig. Och vilka roller i berättelsen de intresserar sig för. Vilka skådespelare följer de? Eller fantiserar om?

Skådespelarens kropp och röst och tankar bildar en egen helhet. Och när jag regisserar och leder skådespelarna i en pjäs för sexmånaders barn iakttar jag hur barnpubliken i famnen på sina vuxna gestikulerar, tittar ,andas, pratar under föreställningen.
   Jag har filmat och spelat in för att få veta mer. Jag försöker förstå min publik. En film heter Babydrama och är 47 minuter om hur vi försöker förstå vad man kan förstå av små barn som ser teater.

Jag har en scen där en pojke vrider sig, vänder sig om, griper om ett finger på sin pappa, och pojken visar att det är viktigt vad pappan tycker.
   Andra bilder visar en flicka som skrattar och vänder sig om till sin mamma och stoppar fingrarna i munnen. Och liksom njutningsfullt gurglar och kollar in spelet igen. Mamman liksom doppar sitt ömma ansikte över sin babyflicka. Vad var så roligt? frågar mammas min.

Andra bilder visar på publikens förvåning, öppna munnar, eller oroliga blickar från barn när något nytt eller ovanligt gör sig påmint. Närbildskameran fotografen använder visar hur uppmärksam babyn är och liksom suger i sig intryck. Det är ju första gången barnet ser något så nytt som teater.
   Foten vippar lite. Händerna griper och härmar gesten skådespelaren gör.

Vi vet ju idag att nyfödda som flaxar med händerna imiterar oss. Människan härmar. Ibland frågar jag under tiden vi arbetar vad scenen handlar om för dem. De vuxna berättar och svarar om sitt liv. Men babyn kan jag bara försöka intressera med skådespelare som fångar sin publik med närvaro. Den unga publiken fångas som den vuxna av rytm, en serie överraskningar håller publiken helt nyfiken. Samspel mellan människor på scen där de utbyter ord och känslor fångar alla människor. Vi vill se och veta vad en säger betyder för den andre.

Samtal mellan två heter dialog. När jag filmat de små barnen kan man se en hel rad med helt små barn följa ett samspel från den ene till den andre. De vill förstå vad som är så viktigt.
   Detta är underbart att människan vill veta vad människor vill varandra och vad det betyder.

Det måste vara något angeläget. Annars somnar alla i publiken, eller vad säger Simon Norrthon eller Ann Petrén eller Malin Cederbladh mina skådespelare och vänner?

Suzanne Osten
regissör samt grundare och
konstnärlig ledare för Unga Klara
twitter.com/ungaklara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".