Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JOURNALISTERS ÅSIKTER

Mats Svegfors: Kent Asp drar fördomsbemängda slutsatser om journalisters politiska sympatier

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 09.30
Mats Svegfors FOTO: Mattias Ahlm/SR

JOURNALISTERS POLITISKA ÅSIKTER. Göteborgsforskaren Kent Asp säger två saker om journalister i allmänhet och journalister i public service i synnerhet. Dels säger han i en ännu icke publicerad uppsats att journalister är miljöpartister (42 procent i allmänhet, 54 respektive 52 procent i Sveriges Radio och SVT). Dels säger han i en intervju för Agenda i SVT att detta påverkar deras journalistik vilket innebär att miljöpartiet särbehandlas positivt i valrörelsejournalistiken.
   Sveriges Radios vd Mats Svegfors är skeptisk till såväl undersökningen som undersökningsresultatet.

I det "medievridde samfunn" tappar de flesta huvudet, vilket för de flesta påverkar tankeförmågan. Vad gör man inte för att få synas och ta plats en stund i tv? Kent Asp gör en undersökning med flashigt resultat (gott så). Han drar yviga och fördomsbemängda slutsatser (inte särskilt gott).

Kent Asp har frågat 2362 journalister om deras partipreferenser. Så många som 948 svarade inte. Ett mycket litet antal av dessa svarade sedan på en särskild undersökning av varför de inte svarade. Kent Asp vet i stort sett ingenting om de nästan 1000 som inte svarade. En inte helt ogrundad hypotes är att politiska journalister inte gärna svarar på undersökningar om vad de tycker i politiska frågor. Jag håller med Hans Bergström i DN (4 maj)  att det kan ha betydelse vad de journalister som gör Bolibompa har för samhällssyn. Men inte tusan påverkar det valrörelserapporteringen!

Om man är revolutionär kommunist, grön fundamentalist eller radikal nationalist påverkar det rimligen yrkesutövningen som journalist. Men för den om rör sig i gränslandet mellan (S), (MP), (V) och (C), det vill säga där så många akademiker med medellåg inkomst rör sig, tror jag att yrkesrollen, eller yrkesideologin om man så vill, tar över i stort sett totalt. Intressant nog säger också forskaren Kent Asp i sin uppsats: "mot bakgrund av den forskning som existerar inom området talar mycket för att den enskilde journalistens partipolitiska åsikter påverkar nyhetsrapporteringen i begränsad omfattning i förhållande till andra, viktigare faktorer". 

Men så sa inte kommentatorn Kent Asp i tv-intervjun. Hade han sagt det hade det inte blivit något inslag i Agenda. I det medievridna samhället säger man det som man måste säga för att komma med i medierna. Och så är det ju: man rings upp på förhand och får i praktiken frågan: är du beredd att säga något tillräckligt medievridet så vi kan ha med dig programmet ikväll?

Är journalisterna då inte alls "vridna"? Jodå, i allt väsentligt består den svenska journalistkåren av etniska svenskar med medelklassbakgrund. De har en tämligen likartad ekonomisk ställning och i mycket stor utsträckning likartade sociala erfarenheter. Det är inte många som bor i Rinkeby och har en mamma som aldrig lärt sig tala svenska och en pappa som aldrig fått arbete och ställning i det nya hemlandet. Det är heller inte många som har drivit eget företag i någon annan bransch är journalistik. Enhetligheten är rätt stor i referensramar, erfarenheter och "samhälleliga" kunskaper.
   Min uppfattning är att detta påverkar medieinnehållet avsevärt mycket mer än om man svarar "Miljöpartiet" på en fråga om partisympatier Juholthösten 2011 när i stort sett ingen akademiker eller tjänsteman någonstans i Sverige svarade "Socialdemokraterna".

Jag har tillbringat stora delar av mitt yrkesliv i ledningen för journalistisk verksamhet. Min uppfattning är alldeles entydig: För den professionelle journalisten är det yrkesrollen, men också de egna sociala erfarenheterna, som är avgörande för värdering av ämnen, perspektiv och bredd i det journalistiska arbetet. Jag har faktiskt nästan aldrig ställt mig själv frågan: men vad tycker egentligen journalisten X eller Y själv i politiska frågor.

I ledningen för Sveriges Radio rör jag mig i en krets av nästan idel journalister som har gjort merparten av sin karriär i Sveriges Radio. Sveriges Radios ledning i mycket vid mening består av 20-30 personer. Jag har ingen aning om vilka partier de sympatiserar med. Jag vet över huvudtaget inte vilka som röstar i valen. Likväl diskuterar vi dagligen och stundligen samhällsfrågor. Samhällsintresset är mycket stort. Men ingången är aldrig, bokstavligen aldrig, egna eventuella partipolitiska sympatier.

Med Kent Asps besynnerliga analys undrar jag just hur det är på hans institution vid Göteborgs universitet. Ställer de upp blockvis varje morgon för att rätt kunna värdera dagens statements i den inomvetenskapliga debatten? 

Mats Svegfors
vd Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".