Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TEKNIK & MEDIEETIK

Susanne Wigorts Yngvesson: Blir journalistiken osmartare med smarta telefoner?

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 10.40
Susanne Wigorts Yngvesson

TEKNIK & ETIK. Hur påverkas journalister av den digitala tekniken? Blir de mindre moraliska och mer själviska? En studie om sociala medier och smarta telefoner ger anledning att fundera över hur man inom journalistiken använder olika digitala verktyg. Kanske är det så att journalister, liksom andra, gömmer sig bakom tekniken för att slippa ta moraliskt ansvar. Hellre citera en tweet eller återge ett Facebookinlägg än att slösa tid med att träffa personen för en intervju? Vad gör det med journalistiken?
   Dessa frågor ställer sig Susanne Wigorts Yngvesson, lektor i etik på Teologiska högskolan i Stockholm.

För några år sedan intervjuade jag Elisabet, en reporter som berättade om sin tveksamhet inför vissa arbetsmetoder. Hon hade jobbat på olika tidningar och varit verksam i drygt 20 år. Fortfarande drevs hon av ett patos för sin roll som reporter. Det handlade om rättvisa, sa hon. Men hon var frustrerad: ”Vi är alldeles för dåliga på att gå ut i verkligheten. Man får fylla tidningen med mer skit än vad som egentligen behövs. Ett reportage blir ibland till på ett lite lättvindligt sätt, man lyfter luren och ringer istället för att åka dit”.
   Elisabets skepsis formulerades före explosionen av sociala medier, men ändå i en tid när man också på en liten redaktion på en mindre ort föredrog att spara tid genom att ringa istället för att lämna huset.

De digitaliserade arbetsmetoderna är på många sätt otroliga. De är effektiva och snabba, de är lätta att söka information via och reportern kan sköta stora delar av sitt jobb från skrivbordet. Men reportern jag talade med uttryckte också en frustration över just dessa fördelar. Risken kan vara att det finkorniga i berättelsen försvinner eller att man missar nyheter när man inte rör sig utanför redaktionen. I mötet med människor, när ett förtroende skapas, kan man ju få uppslag till nyheter som man inte visste att man letade efter när man lämnade redaktionen.
   Lägger man till att journalister i allmänhet är en rätt homogen samling utifrån ålder, politisk åskådning och erfarenheter så betyder det att många delar av samhället aldrig kommer att granskas eller berättas om. De förblir osynliga helt enkelt därför att de inte dyker upp på desken.

Fast med laptop, Ipad och smarta telefoner blir rörligheten betydligt större. Men har tekniken lett till det? Reportrar är inte längre beroende av att sitta vid ett skrivbord utan kan skicka sitt material från varsomhelst där det finns uppkoppling. Det verkar ju väldigt bra, men tyvärr visar nya studier på smolk i glädjebägaren. Den nya möjligheten till rörlighet har visat sig leda till andra former av slutenhet – av oss som moraliskt reflekterande individer eftersom vi blir mindre empatiska och har lättare för att ljuga än vid fysiska möten med andra. Teknologins uttryck i form av smarta mobiler och sociala medier ger reportrar och andra tillgång till nätverk och information som tidigare inte var möjlig att få.

Men apparaterna leder alltså också till konsekvenser som inte är tilltalande. Vi kan helt enkelt bli moraliskt avtrubbade av smarta telefoner och för mycket tid framför skärmen. Det visar en amerikansk studie där tre forskare har undersökt hur vi påverkas av smarta mobiler. Studien är inte avgränsad till just journalister, men det är sannolikt att journalister påverkas på ungefär samma sätt som alla andra.
   Om vi antar att forskarna har rätt, att vi blir mindre empatiska av smarta mobiler och, som andra studier har visat, att vi har lättare för att ljuga på nätet än när vi möter någon ansikte mot ansikte – vad betyder det för journalistiken som är beroende av just dessa arbetsvertyg?

Det finns så vitt jag vet ingen forskning om effekter för just journalister som använder smarta telefoner och digital teknik, men om det stämmer att smarta telefoner minskar våra moraliska impulser och ökar vår själviskhet så finns det all anledning att diskutera hur man använder teknologin, eftersom det i andra änden av det som produceras alltid finns levande människor att ta hänsyn till.

Susanne Wigorts Yngvesson
Lektor i etik, Teologiska högskolan Stockholm
 twitter.com/susannewigorts

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".