Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NÄTKULTUR

Jack Werner: Spelet om spelen

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 13.40

VECKANS NÄTSNACKISAR. Hjärtan har krossats i veckan. Bägare har smolkats. Leenden har förvridits i hånfullhet och förakt. Mellan tre furstar har en maktkamp utspelat sig, och den slutade med att en av dem föll hårt och tungt. Och under skrattsalvorna från den blodtörstiga pöbeln som inte bara jagat på processen utan också stått med makten att fälla domar i sina händer har något annat gått att skönja. En dramaturgi. En berättelse. En rak och tydlig linje som förhoppningsvis åtminstone, efter att dammet från slaget lagt sig, kan visa kommande kämpar vad som inte accepteras. Vad som hör och inte hör hemma i vardagsrummet under, över och bredvid världens spelares platta tv-apparater. Vad spelframtiden går ut på.

”Ta inte i så brallorna spricker, Jack”.
   Nä, visst kan mina jämförelser låta överilade och drypande. Men faktum är att det karaktärsmord jag i veckan sett nätet utföra saknar motstycken i sin samtid. Kanske är det väldigt lätt att förklara.

Jag säger inte att det var dålig tajming av Microsoft. Men inför spelkongressen E3, där årets största spelnyheter presenteras, kunde någon i toppskiktet av företaget kanske ha ställt sig frågan ”Är det en bra idé att presentera en produkt med ständigt påslagna webbkameror och mikrofoner bara dagar efter att samtidens mest skandalösa avslöjande om övervakning av civila gjorts?”
   Någonstans där tar denna historia sin början. De tre största aktörerna inom spelbranschen – Microsoft, Sony och Nintendo – hade alla lovat massor av nyheter detta år. De två största och självklaraste var de två förstnämndas nya konsoler, Xbox One och Playstation 4.

När alla presentationer var över stod konsumenterna med ett ganska tydligt facit i hand: Playstation 4 kommer kosta $100 mindre än konkurrenten Xbox, sakna de hårda restriktioner mot att sälja vidare begagnade spel och köra konsolen offline som Xbox har och dessutom inte kräva en kamera och mikrofon som alltså som ovan nämnts alltid måste vara på. Dessa tre fakta har varit de tydligaste och oftast återkommande under dagarna då presentationerna pågått. Det är inte svårt att se till vems favör det spelar.
   Reaktionerna har också de talat sitt tydliga språk.

Ur Know Your Memes samlingssida för bilder som kommenterat presentationerna klingar ett rungande hånskratt, ja, det skämt som varit helt på Xboxs bekostnad har till och med resulterat i sammanställningslistor.  Inte ens det faktum att den så hyllade och Xbox-exklusiva spelserien Halo kommer fortsätta kunde beveka spelarnas hjärtan, något som tydligt visades i en bild som legat högt på Reddits spelforum.
   Inte heller har de Microsoft-representanter som velat lägga sig i diskussionerna kunnat göra något bättre för saken – när höjdaren Don Mattrick fick frågan om vad spelare utan nättillgång skulle göra med en uppkopplingsberoende Xbox One svarade han helt sonika ”köp en Xbox 360”, alltså Microsofts nu över sex år gamla föregångarkonsol. Och när Xboxs supporttwitter fick en fråga om konsolens ljudkommandofunktioner kunde en användare av Reddit besvara den ljusår bättre än supporten själv. 

Samtidigt, på andra sidan avgrunden, firar Sony och deras Playstation 4 triumfer. Xbox som gjort en stor affär av sina icke-fysiska spel men kritiserats för att de inte går att sälja vidare till vänner fick en rejäl näsknäpp när Sony i en överraskande kort instruktionsfilm visade hur försäljning av PS4-spel gick till. Och när Amazon frågade sina användare vilken av konsolerna de föredrog vann PS4 med hästlängder – tills omröstningen mystiskt försvann.
   Microsoft har i veckan inte bara vadat ut i kvicksand, de har också iklätt sig en pläd av tvättsvamp och vrålat ”TRALALA” med fingrarna i öronen när personer vid sidan av försökt berätta om den trygga vägen upp igen.

Det var länge sedan jag såg ett så målmedvetet och bestämt avsågande av grenen man sitter på. Sony hade i princip bara behövt stå vid sidan av och applådera – ändå gick de in och plockade poäng med smakfulla och koncisa påpekanden.
   Situationen framstår som än mer exceptionell när man tar in att detta är de första nya konsolerna på sex år som släpps till en kokande och snabbt växande marknad. Det här är en förlust som ingen har råd med, inte ens Microsoft.

Det är ett skolboksexempel på hur man inte lanserar en produkt på 2010-talet. I jul, när båda konsolerna släppts, vet vi om historien slutar med att spelvärlden förlorat en av sina jättar.
   Till dess kan vi nöja oss med den dramatiska sagan om kungen och hans tunga fall.

Fem saker du ska veta:

 • Jungfruinlägg på sociala medier är som dagböcker: det är inte förrän långt efteråt man vet om de är historiska. Nu har en rad första inlägg och uppdateringar från olika sociala medier och nyhetssidor samlats på sidan This was first.
 • Först var det externa hårddiskar och USB-minnen. Nu avgiftsbelägger den upphovsrättsliga paraplyorganisationen Copyswede även hårddiskar inuti manicker. Med andra ord kommer läsplattor, datorer och allt däremellan att bli lite dyrare i framtiden.  
 • Schibsted har låtit sig inspireras av den amerikanska nyhetsappen Circa, och lanserar i dagarna motsvarigheten Omni. Den har en egen redaktion och är speciellt utformad för smartphones och läsplattor, och en recension kan betatestaren Mikael Zackrisson bjuda på. 
 • I veckan kom chockbeskedet från Grekland att landets statliga tv- och radiobolag ERT skulle läggas ned med omedelbar verkan, detta som en följd av landets ekonomiska problem. Sista ordet är dock antagligen inte sagt – i början på innevarande vecka upphävde en grekisk domstol nedläggningen. 
 • Svenska fototjänsten Memoto, särskilt utformad för att låta sina användare syssla med så kallad ”lifelogging”, har hittills haft en rosenbladsströsslad utveckling. I och med att tjänsten nu tänker ta ut en avgift på över $100 per år kan den dock nu ha tagit slut – ivriga påhejare som till exempel Micke Kazarnowicz har sagt att de på grund av avgiften hoppar av.

Fem bilder du ska ha sett:

 • Den över en natt världskände visselblåsaren Edward Snowden, som i förra veckan läckte uppgifter om NSA:s övervakning av internationell nättrafik, har nästan lika blixtsnabbt som han blev känd också blivit ikoniserad. Mängder av bilder och hyllningar flyter numera runt  , och när han häromdagen chattade med tidningen Guardians läsare var det extremt uppmärksammad affär
 • Islamiseringen av Sverige fortsätter! Att högerextremismens nidbild av det religiösa övertagandet av Sverige stämmer blir uppenbart när man ser bilden som twittraren Cherin Awad nyligen tryckte ut…  eller?
 • De politiska upploppen i Turkiet fortsätter, och nu får de sällskap av dito oroligheter i Brasilien. En av de mest uppmärksammade bilderna som kommit ur det sydamerikanska landet är denna, på en reporter som blivit skjuten med en gummikula i ögat. Enligt en viral Youtube-film protesterar brasilianerna mot ”vansinniga nonsenslagar som bara kommer stiftarna själva till nytta”.
 • Sons of Anarchy har du kanske hört talas om tidigare, men antagligen inte deras systerband Sons of… Ja, titta själv. Länken dök upp på Reddits svenska underforum Sweddit i helgen, och är en lämplig illustration av den monarkifeber som i och med Madeleines bröllop och kungens svordomsintervju i SVT hägrat över Sverige i veckan.
 • Det är inte konstigt man blir besviken när den hjälte man hade förväntat sig att träffa visar sig vara en helt vanlig tråkig gubbe. Fråga bara ettårige Jaxson, som var extremt taggad på att få hänga med Iron Man men – fångat av denna hysteriskt illustrativa bild – hamnade med en vanmäktig Robert Downey Jr.

Fem filmer du ska ha sett:

 • Kanske förknippar du inte ilska över sexism främst med råbarkade armégubbar. Men visst fan verkar den australienske ÖB:n David Morrison ärligt förbannad i denna uppmärksammade film, där han som en reaktion på olika affärer som nyligen varit i media rent ut ber sexister att lämna landets försvar.
  - När lokaltrafikoperatören Arriva förbjud shorts för konduktörerna på Roslagsbanan i Stockholm reagerade de svettiga anställda på det enda raka sättet – och tog på sig kjol. Nyheten har spritts över världen sedan dess publicering, och fått Arriva att backa och tillåta shorts.   
 • Hur är det att växa upp i hiphopbelägrade kvarter om man råkar vara fan av genren metal? Jo, som alla som växt upp under tiden då Sverige präglades av fajten mellan hårdrockarna och syntarna kan berätta: Hårt. Det har många insett världen över i och med denna virala intervju med två headbangande gossar
 • Trots att det alltid är soligt i Philadelphia är dess invånare knappast alltid lika soliga. Det får vi lära oss i trailern för den nya säsongen av den kultförklarade komediserien It's Always Sunny in Philadelphia – där skådisarna på bruten svenska parodierar Bergman och svenskt svårmod.
 • Slutligen har, som enbart de i koma försatta svenskarna kan ha missat, det nyligen spelats lite fotboll med Sverige inblandat. Superspelaren Zlatan sammanfattade efter matchen mot Färöarna ett bollkast han ”råkade” rikta mot en motspelare, och han gjorde det med sedvanlig beska…

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".