Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
PUBLIC SERVICEPROPOSITIONEN

Cilla Benkö: Digitalradion får inte gå ut över dagens kvalitet

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 16.01

MEDIEPOLITIK/PUBLIC SERVICE. Det gavs en rad tydliga besked när regeringen idag presenterade sin proposition med förslag på nya riktlinjer för public service: om public service betydelse, vikten av oberoende, en stabil ekonomi och närvaron på olika plattformar. Men det finns också områden där vi får vänta på besked om regeringens avsikter – inte minst när det gäller digitalradion, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Propositionen som lagts fram idag visar att regeringen betonar vikten av public service och Sveriges Radios roll i det svenska samhället. Det är också bra att kulturdepartementet tydligt värnar vårt oberoende och en långsiktig stabilitet som ger oss utvecklingsfrihet. Det görs både genom en stabil finansiering och genom vissa viktiga klargöranden  kring uppdraget.
   Regeringen betonar centrala delar i uppdraget som kunskap, bildning, nyheter och kultur. Det stämmer väl med de prioriteringar Sveriges Radio gjort i vår publicistiska utveckling och i vår avsiktsförklaring när utredningen om public service påbörjades.

Vi vill stärka den oberoende, granskande originaljournalistiken och behålla och utveckla vårt omfattande nät av utrikeskorrespondenter. Vi vill utveckla nyhetsjournalistiken för att svara mot nya publikbehov och komma ännu närmare publiken lokalt – även i områden där vi i dag inte varit tillräckligt närvarande. Vi vill spegla hela befolkningen, oavsett bakgrund och förutsättningar.
   Vi vill också förstärka vår roll som landets största kulturscen och kunnigaste musikguide.  Vi vill möta publiken på dess egna villkor och utveckla vårt innehåll i dialog med dem – och göra det lätt att hitta och dela vårt innehåll digitalt. På så sätt kan vi fortsätta vara landets viktigaste medieföretag och största kulturskapare.

En viktig förutsättning för detta är att det finns stabilitet kring finansieringen, på ett sätt som garanterar vårt oberoende. Därför välkomnar vi beskedet att den nuvarande radio- och tv-avgiften blir kvar hela tillståndsperioden. Sveriges Radio har hela tiden poängterat att det inte finns någon anledning att ändra ett fungerande system om det inte finns ett nytt system som är minst lika bra eller bättre. Via dagens besked säkras oberoendet och den långsiktiga finansieringen, med en bibehållen direktrelationen till publiken. Den är viktig.
   Ett av beskeden i propositionen handlar om att regeringen på sikt vill övergå till marksänd digital radio. Det är inte bara är en fråga för Sveriges Radio utan för hela radiobranschen – och det är bra med ett tydligt besked, inte minst när det gäller lånefinansieringen för kostnaderna i samband med parallellsändningar i både FM och digital radio fram till det föreslagna släckningsåret 2022.

Men frågan om digitalradio är långt ifrån löst i och med dagens besked. Ska digitaliseringen lyckas måste publiken känna att de får något mer från Sveriges Radio än vad de får idag. Det kommer att kosta i ekonomiska resurser – för det får inte gå ut över dagens kvalitet. Sveriges Radio är beredda att själva rationalisera fram pengar för att klara övergången, men behöver 50 miljoner för ett utökat utbud och intern teknisk omställning så att det inte sker på bekostnad av dagens kvalitet.
   Här gavs det inga besked i dag. Jag förutsätter dock att den branschsamordnare som nu ska utses inser att den resurstilldelningen är en nödvändighet om inte digitaliseringen av radions marknät återigen ska bli ett politiskt misslyckande. Det kommer inte att gå att lämna FM-nätet 2022 om inte merparten av den publik på 5 miljoner vi har där varje dag har en apparat och kan lyssna.

Propositionen föreslår också att Myndigheten för radio och tv får ett uppdrag att analysera programverksamhetens påverkan på mediemarknaden, konkurrenssituationen och marknadens utveckling i stort. Detta uppdrag ska definieras i höst.
   Det är svårt att förstå varför den analysen behöver göras och ännu mer oklart hur den ska användas. Hela poängen med public service är att vi ska vara ett oberoende och reklamfritt alternativ för hela publiken. Vårt uppdrag klargörs i sändningstillståndet och vi redovisar varje år hur vi lever upp till det uppdraget, vilket sedan analyseras av Granskningsnämnden för radio och tv.
   En ytterligare analys lär därför rimligen bara komma fram till att vi gör precis det vi ska göra. Påverkan av mediemarknaden måste ju ses i ljuset av vårt uppdrag och den samhällsnytta vi gör. Därför är det svårt att se behovet av den. Dessutom är det oklart vad analysen ska användas till och det gör att propositionens förslag dessutom väcker viktiga frågor när det gäller skyddet av yttrandefriheten. Sveriges Radio ifrågasätter redan idag förhandsprövningen av nya tjänster.

När det gäller Sveriges Radios digitala verksamhet är det viktigt att regeringen  i dag är så tydlig med att det även fortsättningsvis är nödvändigt att kärnverksamheten, det vill säga programutbudet, tillgängliggörs på olika plattformar – men också att det ingår i vårt uppdrag att göra saker digitalt på andra plattformar om det syftar till att utveckla och stödja kärnverksamheten. Det står också väldigt tydligt i propositionen att det är programföretagen själva som ska bedöma var programutbudet ska göras tillgängligt, beroende på publikens efterfrågan, publikens användning och tillgång till utrustning för att följa utbudet digitalt.
   Regeringen klargör också särskilt tydligt att public service-bolagen är fria att tillhandahålla sitt utbud via speciallösningar som kan kräva abonnemang eller betalning, till exempel Spotify, Youtube eller andra tjänster, om det ökar tillgängligheten till utbudet.

För att Sveriges Radio ska fortsätta att åtnjuta ett högt förtroende måste vi nå publiken där den är, för att vi varje dag ska kunna förse publiken med vårt kvalitativa utbud vilket stärker trovärdighet och vårt oberoende.

Cilla Benkö
vd Sveriges Radio
twitter.com/cilla_benko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".