Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JOURNALISTIKENS FRAMTID

Charlie Beckett: Viktigare än någonsin att investera i trovärdiga medier

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 09.30

JOURNALISTIKENS FRAMTID. Tänk på de stora händelserna i världen och hur du fick reda på dem. Upploppen i Husby, NSA:s övervakningsprogram PRISM, kriget i Syrien. Tänk sen på tre små saker du behöver veta: när nästa fotbollsmatch är, barnens provresultat, en bra restaurang att gå till ikväll. Det är tydligt att det finns ett stort behov av medier som ger oss användbara, lägliga, pålitliga och viktiga nyheter, information och åsikter. Så varför har vi en kris för dem som arbetar med att leverera detta?
   Charlie Beckett är chef för Polis, den journalistiska tankesmedjan vid London School of Economics, och medverkar i två seminarier om journalistikens framtid hos Sveriges Radio under politikerveckan i Almedalen. Här är några av de tankar han kommera att debattera vidare där.

De svårigheter som nyhetsmedier står inför är liknande – även i rika, förnuftiga Sverige. Tidningsläsandet sjunker, annonsintäkter minskar och den digitala kapplöpningen ökar. Även public service ombeds att motivera sin existens i åtstramningarnas tidevarv.

Min forskning har handlat om att hitta nya vägar att använda ny teknologi för att skapa medier som folk uppskattar. För jag tror att det här skulle kunna utvecklas till journalistikens guldålder – både populär och seriös – men det kommer också att vara en väldigt tuff tid för många människor som inte kan eller vill investera i förändring.
   Mitt arbete har huvudsakligen handlat om nätverksjournalistik: hur mer interaktivitet, öppenhet och samarbete kan förbättra det redaktionella innehållet. Genom att uppmuntra allmänhetens delaktighet och att öppna processen för konsumenterna kan du skapa ett bättre material och ett god relation med människorna som betalar för ditt arbete. Istället för ett gammaldags, linjärt hantverk får du en följsam service.

Men innan du kan planera förändring måste du bestämma dig för vilket slags media du vill ha. Det kan vara fantastiskt framgångsrika kändisnyheter à la Mail Online eller The Guardians seriösa granskningar. Det kan vara att mixa debatt, information och skämt som Mumsnet. Men du måste addera ett värde och tillhandahålla en service som folk verkligen vill ha.
   Public service kan skapas av vem som helst i denna tid av nätverkande – inklusive universitet som mitt eget som, till exempel, sänder tusentals av offentliga föreläsningar till miljoner människor varje år via podcasts. Jag har också arbetat i den privata sektorn och vet att om de investerar och utvecklar kommer de att tävla och bevisa att de kan skapa kvalitet så väl som kvantitet, vilket Channel 4 och Financial Times gjort i Storbritannien.

Hur som helst, även i digitalåldern har institutioner fortfarande betydelse för att försvara och stimulera det sociala värdet av medier. I en tid av komplexitet och osäkerhet är det viktigare än någonsin att vi väljer att investera i trovärdiga medier som har ett bredare ansvar för samhället och dess mångfald.

Jag ser fram emot att fortsätta denna nödvändiga och fascinerande debatt i Almedalen.

Översättning: Cecilia Djurberg

Charlie Beckett
chef för Polis, den journalistiska
tankesmedjan vid London School of Economics.
Han har tidigare arbetat för BBC och ITNs Channel 4 News
twitter.com/charliebeckett
Charlie Becketts blogg

FOTNOT: Under politikerveckan i Almedalen medverkade Charlie Beckett i seminariet "Vinna eller försvinna - om mediernas framtid" hos Sveriges Radio och intervjuades i Studio Ett.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".