Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
JOURNALISTIK 3.0

Genius lanserar verktyg för källkoll med fotnoter på alla webbplatser

Uppdaterat torsdag 22 januari 2015 kl 00.00
Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 17.05

Jag skrev nyligen en text om den svåra konsten att diskutera digitalt här på Medieormen och fick ett spännande tips i kommentarsfältet av Stefan Schubert, som efterfrågar bättre rutiner för källhänvisning till fakta i debattartiklar. Han berättade även att han just nu betatestar ett nytt fotnotverktyg som håller på att lanseras av Genius.com.

Genius.com har en slogan som lyder ”Annotate the world” (ungefär: "kommentera världen") och slog igenom med sina crowdsourcade fotnoter till kända raptexter på Rap Genius. Communityt växer hela tiden och nu siktar hjärnorna bakom plattformen på att göra det möjligt att skriva fotnoter till alla sidor på hela internet.

I dagsläget rymmer Genius-communityt även underavdelningarna Rock Genius, Pop Genius, Country Genius och R&B Genius där olika musikgenrenördar kommenterar texter. I avdelningen News Genius diskuteras stora nyheter och får fakta och källor kontrollerade samt fotnoter tillagda, och i avdelningen Lit Genius får litterära texter samma omsorgsfulla behandling. Jag själv har tex fastnat länge vid den kommenterade versionen av T S Eliots The Waste Land – rekommenderas varmt! 
  
History Genius , Sports Genius , Screen Genius, Law Genius och Tech Genius har också egna avdelningar. Det finns även en flik kallad X Genius där material som inte passar in i övriga avdelningar diskuteras och får fotnoter. Nya kategorier kan komma att dyka upp om det visar sig finnas en tillräckligt aktiv grupp för ämnet och allt bygger på idén om att ju fler det är som crowdsourcar källor desto högre trovärdighet och därmed bättre verktyg.

Det nya, som Stefan Schubert nu är med och betatestar, är funktionen som låter användare göra fotnoter på vilken annan webbplats som helst . Texten behöver alltså inte kopieras över manuellt, utan fotnoterna lägger sig över originaltexten. På sin blogg DN Debatt-betyg skriver Schubert mer om verktyget, som han själv redan hunnit applicera på ett par DN Debatt-artiklar, och hur det fungerar.

Uppdaterat:
Efter att denna artikel publicerats uppstod en diskussion på Twitter om risken med att det nya verktyget kapas av troll och haters. Här utvecklar Stefan Schubert ett svar och publicerar ett kommentar från Christopher Glazek, Genius.com .

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".