Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En podd om sex - med Filippa Rosenberg

Kändisar skyller sin otrohet på sexmissbruk

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 09.21
Efter Tigers otrohetsaffärer pratade hela världen om sexmissbruk. AP Photo/Eric Gay

Michael Douglas, Hugh Grant och Tiger Woods är tre exempel på män som berättat om sitt sexmissbruk. Som skyllt sin otrohet på en sjukdom. Men sanningen är att sexmissbruk inte finns som diagnos.

Eftersom det inte finns någon diagnos finns det väldigt många tolkningar av sexmissbruk. Vissa förstår inte hur det kan vara beroendeframkallade, eftersom det inte är samma sak som alkoholism eller drogbruk. Jag har funderat på om begreppet kanske används för att disciplinera och reglera människor till en sundare och godare sexualitet?

Om en person har ett sexmissbruk innebär det att han eller hon inte kan bli botad, utan endast förbli ”nykter missbrukare”. Det skulle i säg innebära att sexualiteten regleras så pass starkt att det alltid finns en rädsla att falla tillbaka till beteendet.

Ett av de stora problemen med begreppet sexmissbruk är att personer som får ”diagnosen” görs maktlösa. Man får en stämpel på att man har ett missbruk och ett ohälsosamt sexliv. Men man definierar inte vad som verkligen är problemet och varför personen mår som den mår.

En del skyller sin otrohet på sexmissbruk. "Jag kunde inte hjälpa det, jag är ju sjuk". Varför är det nästan alltid män som "kommer ut" som sexmissbrukare?

Sexmissbruk kan faktiskt innebära att professionella moraliserar utan vetenskapliga belägg och endast vissa sätt att ha sex på blir legitimt. Allt utanför monogamt heterosexuellt fungerande relationssex kan hävdas vara problematiskt. Begreppet sexmissbruk tenderar också till att begränsa oss till hur ofta, när, på vilka sätt vi ska onanera eller porrsurfa. Det påverkar oss så att vi tror att om något görs för mycket, på fel sätt och med fel person så har vi en störning, ett fel eller dysfunktion.

Begreppet sexmissbruk har helt enkelt överanvänts och urvattnats. Sex är ett problem om du upprepade gånger tvingar dig själv till att ha det trots att du känner olust och mår ännu sämre efteråt. Det är inte ett problem om du har sex utanför "normen" och mår bra av det. Det är viktigt att ingen annan säger hur du ska ha sex och med vem. Mår du bra av att onanera fyra gånger per dag så gör det!

Sex är ofta något gottigt och inte något farligt. Sex kan man använda för att slappna av och ibland tycker nog de flesta av oss att det är skönt när sexet tar över. 

Jag säger inte att alla de som söker hjälp för sitt sexmissbruk ljuger, men däremot borde vi försöka sluta använda sexmissbruk som ett trendbegrepp.

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".