Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En podd om sex och relationer - med Maria Maunsbach.

Så här bemöter du härskartekniker!

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 15.40
Foto: Elaine Bergqvist

Elaine Eksvärd fd Bergqvist är författare till boken Härskarteknik- Den fula vägen till makt. Jag har ringt upp henne för att ge oss alla mer redskap hur vi kan bemöta idiotiska kommentarer eller helt enkelt idioter.

Nedan följer fem vanliga härskartekniker:

Förlöjligande: Dina känslor eller något du har gjort bemöts med hånskratt eller ett nedlåtande leende. Dina åsikter, tankar och handlingar fördummas om och om igen.

Dubbelbestraffning: Vad du än gör upplevs som fel, så dina val spelar ingen roll.

Osynliggörande: Du säger något men du får ingen reaktion. Du möts ofta av tystnad eller upplever dig utelämnad från beslut.

Objektifiering: Din partner kanske diskuterar eller kommenterar ditt utseende under tillfällen det inte har någon betydelse. ”Oj oj oj, vad du har sminkat dig idag.”

Påförande av skuld och skam: Du får höra, indirekt eller direkt, att du inte är tillräckligt bra. Skamkänslor brukar oftast komma av dubbelbestraffning och förlöjligande.

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".