Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad för att samla in pengar till Radiohjälpen...

Vanliga frågor och svar om Musikhjälpen

Publicerat onsdag 3 september 2014 kl 08.41
Publik utanför buren. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.
Kallt men mysigt utanför glasburen i Malmö 2012. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.

Du kan förstås ställa frågor till oss via musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier (vi finns på de flesta stora plattformar). 

Men kolla gärna här först om din fråga redan är besvarad!

Vad är det här ”Musikhjälpen” som alla pratar om egentligen?
Vad kul att du frågar! Vi har nämligen skrivit en lagom lång text om just det som du hittar här. Där hittar du även information om tidigare år.

När
är Musikhjälpen 2017?
11-17 december - som en perfekt start på julfirandet!

Vilka är programledare?
Årets programledare presenterar vi i november! Förra året var det den fantastiska trion Kodjo Akolor, Little Jinder och Howlin' Pelle som ledde Musikhjälpen. 

Var kommer ni att vara?
Vilken stad och torg som får besök av vår fina glasbur får du veta i slutet av maj då vi också berättar var pengarna från Musikhjälpen 2016 har gått. 

Vart går de insamlade pengarna?
Temat för Musikhjälpen 2016 var ”barn i krig har rätt att gå i skolan” och Radiohjälpen jobbar för fullt med att dela ut de insamlade pengarna till olika organisationer. Vilka projekt som beviljats stöd hittills presenterar vi här!

Hur vet ni att pengarna gör skillnad?
Medlen går inte in i stora system eller till mottagarländer som budgetstöd eller liknande. De fördelas till beprövade svenska organisationer som sedan länge finns på plats och framförallt alltid har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer. Radiohjälpen går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll, och rapporter från projekten måste dessutom gås igenom av en oberoende revisor för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt. Vi gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar s k kvittofilmer för allmänheten. Här hittar du mer information om Radiohjälpens arbete och deras kontrollsystem!

Jag vill redan nu börja samla in pengar till Musikhjälpen 2017?
Vad kul! Den "officiella" insamlingen börjar dock inte förrän i höst, så om du vill att dina pengar ska läggas till i totalsumman för 2017 får du vänta till dess.

Varför får inte programledarna äta fast föda utan veckan?
Att de inte äter är ett sätt att visa solidaritet med de som inte har något att äta. Tanken med Musikhjälpen är att man inte kan satsa allt på sitt engagemang hela tiden, men man kan satsa allt under en vecka. Programledarna får dock i sig näring på annat sätt så det är ingen fara för deras hälsa.

Jag har en annan fråga!
Ok, kontakta oss på musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier!

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".