Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
11-17 december flyttar tre programledare in i en glasbur på Rådhustorget i Umeå. Där kommer de att samla...
Temat för Musikhjälpen 2016

Barn i krig har rätt att gå i skolan

Publicerat tisdag 27 september 2016 kl 08.00
Skolpojkar i flyktingläger
Även barn på flykt har rätt till skola, till exempel de här pojkarna i ett flyktingläger i Aleppo, Syrien. Foto: Erhan Sevenler / Scanpix / TT

Under Musikhjälpen 2016 arbetade vi för att fler barn i krig och konfliktområden får gå i en säker skola.

Över 30 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Skolor attackeras och ockuperas varje dag. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att gå i grundskola och skolan kan vara skillnaden mellan liv och död. Temat för Musikhjälpen 2016 är därför "Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

Barns situation är på många håll i världen akut. I Syrien är över 6000 skolor redan förstörda, skadade eller ockuperade av militära styrkor och många skolor används som skydd för människor på flykt. Hälften av alla syriska barn går inte i skolan över huvud taget och riskerar därför att bli en förlorad generation.

Rekryteras på skolgården
I till exempel Sydsudan, Eritrea, Niger och Afghanistan får bara hälften av alla barn ta del av den utbildning de har rätt till. I Centralamerika breder gängkrig ut sig och barn rekryteras direkt från skolgården. Miljontals barn över hela världen är i akut behov av hjälp.  

– För att citera Nelson Mandela: "Utbildning är det kraftfullaste vapen du kan använda för att förändra världen”. Att säkerställa skolgång i krigssituationer ger barnen möjlighet till en framtid i fred och ett tillfälligt skydd från krigets fasor, säger Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen, och fortsätter:
– Vill vi bidra till att bygga en tryggare och säkrare värld måste vi se till att även barn i de mest utsatta konfliktområdena kan få gå i skolan

Barn som hamnar utanför skolan blir enkla måltavlor och riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandel. 

Trots alla fördelar med utbildning går väldigt lite biståndspengar till att barn ska få möjlighet att gå i skolan. Inte ens 2 % av all humanitär hjälp går till utbildning.  

Vad kan Musikhjälpen göra? 
Förutom sätta fokus på den säkerhet och trygghet alla skolbarn har rätt till, kan Musikhjälpen samla in pengar så att barn, trots krig eller ett liv på flykt, har en skola att gå till. Möjligheten till ett tryggare liv kan börja med ett block och en penna. Vi har en möjlighet att påverka framtiden och förbättra utsikterna för miljoner av barn världen över.  

För att nå Sveriges skolungdomar gav vi, i samarbete med UR, dessutom ut ett omfattande utbildningsmaterial om hur krig och konflikter drabbar barns skolgång. 

Exempel på vad pengarna kan räcka till

  • 50 kronor kan räcka till 250 blyertspennor så att barn kan lära sig skriva. 
  • 200 kronor kan räcka till en yrkesutbildning för ungdomar i El Salvador för att undvika att de rekryteras till kriminella gäng. 
  • 300 kronor kan räcka till skolbänkar och skolmaterial till en skola som återtagits för undervisning. 
  • 500 kr och uppåt kan bidra till att återuppbygga en sönderskjuten skola i Central Afrikanska Republiken. 
  • 1000 kr och uppåt kan räcka till ett skolpaket med allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".