Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans nyhetsmagasin som förklarar så att man förstår.
11 september 2001

En dag som förändrade världen

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 13.24

11 september 2001 började som en helt vanlig dag. Men på morgonen hände något som alla över hela världen kom att prata om - något som förändrade världen på några minuter. Det här var vad som hände.

Det var en vanlig morgon i USA och folk hade precis kommit till jobbet. Ungefär 50 000 människor jobbade i de stora tornen som var World Trade Center i New York.

De tornen var några av världens högsta byggnader just då. Varje torn hade 110 våningar och var över 400 meter höga. Morgonen den 11 september 2001 skulle de försvinna.

Fyra kapade flygplan

På morgonen den där dagen tog några män över kontrollen på fyra stora flygplan i USA, som redan var i luften. De kapade alltså flygplanen och det gick våldsamt till när de såg till att de själva kunde styra de stora planen.

Men de skulle inte styra planen till en flygplats och de skulle inte se till att planen landade. Istället skulle de flyga planen, sig själva och alla passagerarna rakt in i värdefulla byggnader i USA.

Overklig krasch

Klockan 8.46 på morgonen flög ett flygplan in i ett av de stora tornen vid World Trade Center i New York. I nyheterna som sändes just då sas det först att det var en olycka, för det var det som alla trodde då.

Men det var ingen olycka. Flygplanet var en flygande bomb som någon med vilje kraschade rakt in i tornet för att döda så många som möjligt. Det var ett terrorattentat.

Ännu en krasch

Bara en liten stund efter att det första planet kraschat in i tornet hände det som var ännu mer overkligt. Ett annat stort flygplan flög rakt in i tornet bredvid.

Vid det laget var många tv-kameror riktade mot byggnaderna. Det var mycket rök och det brann och såg väldigt märkligt ut med ett flygplan som smällt rakt in i byggnaden. Över hela världen såg människor när det andra planet flög rakt in i det andra tornet och alla förstod att det här inte var en olycka. Någon hade organiserat en jättestor attack.

Tusentals döda

Det var ganska tidigt på dagen och ännu hade inte alla som jobbade i tornen hunnit till sina arbetsplatser. 25 000 människor lyckades ta sig ut ur tornen under timmen efter krascherna. Men tusentals kom aldrig ut.

På tv kunde tittare över hela världen se hur desperata människor kastade sig ut ur fönstren på byggnaderna i ett försök att rädda sig. De föll handlöst mot marken flera hundra meter ner. Många anhöriga berättade om de sista telefonsamtalen från sina nära och kära som ringde för att säga "Jag älskar dig!" kort innan det var för sent.

Tornen rasade

En timme efter att flygplanen kraschat rasade de bägge jättetornen. De var flera hundra meter höga och blev en enorm hög av bråte. En tät dimma av smuts och damm spred sig över stora delar av New York.

Två av de kapade planen kraschades i World Trade Center i New York. Det tredje planet som kapades kraschades in i USA:s stora militärbas Pentagon. Och det fjärde flygplanet hann aldrig fram dit det skulle. Passagerarna lyckades övermanna kaparna och störta planet innan det hann döda fler.

Attacken sägs vara världens största terrorattentat. 3000 människor dog dend är morgonen 11 september 2011.

USA:s president, som då var George W Bush, talade till världen och sa att de skyldiga skulle hittas.

Det var då kriget mot terrorn startade - och jakten på Usama bin-Ladin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".