Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans nyhetsmagasin som förklarar så att man förstår.
11 september

Kriget mot terrorismen

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 15.03
24 december 1998 i afghanska bergsprovinsen Helmand. Foto: Rahimullah Yousafzai/Scanpix.

Usama bin-Ladin och hans terrororganisation al-Qaida blev utpekade som ansvariga för terrorattentatet den 11 september. USA:s dåvarande president Georg W Bush sa att de skyldiga skulle hittas, rökas ut ur sina hålor och ställas inför rätta. Kriget mot terrorismen hade börjat.

Efter terrorattentaten den 11 september 2011 var världen i chock. Folk förstod knappt att det som hänt verkligen var sant.

Världens ledare höll tal och fördömde händelserna. Och alla undrade såklart vem som kunde göra nåt sånt här.

Usama bin-Ladin

Kort efter attacken fick vi höra talas om en man som hette Usama bin-Ladin. Han var ledare för en organisation som heter al-Qaida.

Utredningar som gjordes sa att det var den organisationen som låg bakom attackerna. Men ledaren själv, Usama bin-Ladin förnekade att han kände till nåt om dåden.

al-Qaida

al-Qaida är en muslimsk, extrem organisation som med mycket våld vill införa hårda religiösa regler för hur människor ska leva. Till exempel vill de begränsa kvinnors liv och se till att tjejer inte får utbilda sig eller klä sig som de vill.

Förutom det vill al-Qaida att USA och andra länder ska hålla sig borta från muslimska länder. De vill inte heller att sättet att leva i västvärlden, till exempel USA, ska smitta av sig på folk i muslimska länder.

Eftersom Usama bin-Ladin och al-Qaida blev beskyllda för att vara ansvariga för attacken den 11 september blev kriget mot terrorn också en jakt på Usama bin-Ladin. Den startade bara några dagar efter attacken.

Krig i Afghanistan

Den 7 oktober 2001 började USA bomba delar av Afghanistan. Där styrde några som kallas talibaner. Talibanerna är en slags religös militär som med våld hade tagit makten i Afghanistan några år tidigare och infört väldigt hårda regler för människorna.

En viktig person för talibanerna var Usama bin-Ladin. Han hade mycket pengar och var ledare för terrornätverket al-Qaida.

USA lyckades ta ifrån talibanerna makten i Afghanistan. Men Usama bin-Ladin kunde de inte hitta. Ibland var de nära men han kom alltid undan - och försvann.

Många döda i kriget

Kriget i Afghanistan mot talibaner och terrorister fortsatte och det var inte bara USA som deltog. Genom FN, Förenta Nationerna, deltog bland annat Norge, Tyskland och Sverige i striderna.

Åren gick och kriget fortsatte. Tusentals har dött i striderna, både civila och soldater. Bland annat har fem svenska soldater dödats i Afghanistan.

bin-Ladin gömde sig

Men Usama bin-Ladin var fortfarande borta. Ibland kom rapporter om att han gömde sig i en grotta någonstans. Det dök upp videofilmer med dålig kvalitet där någon som sa sig vara bin-Ladin sa någonting. 

2004 kom det en video där en man som sa sig vara Usama bin-Ladin sa att han var ansvarig för 11 september-attackerna. Men ingen visste om det verkligen var han. Under nästan tio år lyckades han hålla sig gömd.

Terroristledaren hittas och dödas

Den 1 maj kom nyheten som många väntat på: Usama bin-Ladin är död.

Mitt i staden Bilal i Pakistan, bara några mil från huvudstaden, hade bin-Ladin bott i flera år. Hans hus var flera våningar högt, omgärdades av höga murar med taggtråd på, hade ingen telefon- eller internetuppkoppling och de som bodde där brände sina egna sopor på tomten.

En specialstyrka från USA tog sig till den pakistanska staden för det topphemliga uppdraget.

Soldaterna tog sig in i huset och under tiden de var där dödades Usama bin-Ladin. Exakt hur det gick till vet vi inte eftersom det kommer olika uppgifter och mycket fortfarande är hemligt.

Ingen rättegång

Nu när Usama bin-Ladin är död kan han inte ställas inför rätta i en domstol och dömas för till exempel attentaten i USA den 11 september 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".