Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans nyhetsmagasin som förklarar så att man förstår.
Mat

Många ägg blir det under påsk

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 14.26
FOTO: VIRGINIA MAYO/Scanpix

Under påsken äter vi svenskar sex miljoner ägg i timmen. Men det finns många olika sorters ägg, allt från burhöns till eko-ägg.

Äggen har en massa siffror på sig. Med hjälp av dom kan man ta reda på hur hönsen som värper hönsen  har haft det. Eko-ägg märks med siffran noll i början av märkningen. De hönorna får röra sig fritt i stallet och dom kan gå ut i en rastgård där de kan rafsa, sprätta, picka mask och beta gräs.

Frigående höns utomhus markeras med en etta på ägget och frigående höns inomhus markeras med en tvåa.  Sen finns burhönsen som markeras med en trea på ägget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".