Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans nyhetsmagasin som förklarar så att man förstår.
UTRIKES - SYRIEN

Barnen drabbas i kriget i Syrien

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 13.27
Barnen i flyktinglägren och Syrien har det svårt
(2:29 min)
1 av 6
I de stora flyktinglägren i Jordanien har barnen varken skola eller lekplatser, de försöker ha kul och trösta varann så gott de kan. Foto: Johan Mathias-Sommarström/Sveriges Radio.
2 av 6
11-åriga Ruba och hennes familj flydde när de såg att soldaterna kom närmare deras samhälle. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
3 av 6
Det är brist på mat i Syrien. Här får flyktinglägret Zaatari vid den syriska gränsen i Jordanien leverans att sånt de behöver för att klara sig. Foto: Johan Mathias-Sommarström/Sveriges Radio.
4 av 6
De flesta syrier tror att det kommer bli bra i Syrien till slut, men journalist Johan-Mathias Sommarström som vet mycket om striderna, tror att det kommer ta tid.
5 av 6
Runt 150 000 människor är på flykt undan det förstörande kriget i Syrien. Foto: Johan Mathias-Sommarström/Sveriges Radio.
6 av 6
Många barn är chockade av all förstörelse och död som de sett. En syrisk kvinna med sina barn som flytt över gränsen till Libanon. Foto: Bilal Hussein/Scanpix

Kriget i Syrien förstör möjligheten att leva ett vanligt liv där och många har därför flytt till grannländerna. Men på vissa ställen har barnen bara sand att leka med och hemma i Syrien är det mycket farligt.

De senaste veckorna har det blivit rent inbördeskrig i Syrien. Folk som är mot presidenten, framförallt den Fria Syriska armén, krigar mot folk som är på presidentens sida. Det är strider nästan överallt, i städer och på landet. Många städer är sönderbombade och sönderskjutna. Riktigt säker kan man inte vara nånstans.

Många skadas chockas av kriget

Alla i landet råkar illa ut av kriget. Oskyldiga skadas och får sina hem förstörda. I Syrien skadas och dödas barn varje dag. Cirka 150 000 människor har flytt men de flesta av landets befolkning på 22 miljoner är kvar. Hur många som har dödats vet man inte.

I flyktinglägren i Turkiet har barnen skolor och lekplatser, men i de stora lägren i Jordanien finns nästan ingenting att göra. Inga leksaker eller TV-spel har barnen, där finns bara tält och sand. Många av barnen som har flytt är mycket chockade, de har sett död och förstörelse. En del låter modiga men man ser i deras ögon att de är mycket chockade och skadade, säger Sveriges radios journalist Johan-Mathias Sommarström som träffat många.

Svårt få mat och läkarhjälp

På många ställen i Syrien är det svårt att få tag på mat och rent vatten, så man får snåla med det man har. Risken för sjukdomar ökar när folk inte kan äta eller dricka sig mätta.

Många sjukhus är omringade av soldater som letar efter skadade rebeller där, och många läkare har flytt utomlands, så det är svårt att få bra sjukvård i Syrien nu.

Många skolor har stängt och vissa skolor har blivit flyktingläger där folk samlas när det är skjuts omkring dem. Det är alltså mycket tufft att leva i Syrien nu.

Ibland kan nätet och facebook användas

För det mesta funkar mobiltelefonerna så man kan ringa folk, och internet funkar ibland, men då och då stänger ledarna i landet ner mobilnätet eller webben så att folk inte kan kommunicera med sina familjer eller omvärlden.

Lång väg till fred

Syriens premiärminister, som alltså är landets näst högsta ledare, hoppade för några dagar sedan av presidentens sida och har lämnat landet och stödjer folkets uppror säger han.

De som bestämmer i Syrien har det alltså allt svårare, men striderna kommer fortsätta länge till tror många.

De flesta syrier tror och hoppas att presidenten och hans ledning kommer att falla, så att det blir friare och bättre. Men det är många olika grupper som vill ha makt i Syrien så många tror att det kan bli ganska svårt att komma överens, och nya maktkamper.

Många måste bli sams

Syrien är en mångkulturellt och mångreligiöst land. Grupperna som det kan bli maktkamp mellan är framförallt shiamuslimer, sunnimuslimer, kristna, kurder och de som nu styr, alawiterna.

Junior/Ruth Aniansson
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".