Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Diskuterar, filosoferar och reflekterar kring musikens roll i olika sammanhang
1 mars 2011

Hjärtslags estetik

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 10.31

Vi får både brev direkt till oss och kommentarer här på hemsidan.

Ett artigt brev med vissa kritiska funderingar fick mig att försöka konkretisera våra estetiska tankar. Ett svarsbrev som jag här citerar ur - jag tror att fler kan vara intresserade av dessa tankar. Utgångspunkten för mitt brev är att åsikterna går isär. Antingen är vi rejält hyllade eller så tycker människor att det är förskräckligt. Färre det senare dock ;-)

Tanken bakom den konsekventa estetisken är hitta ett nytt (nygammalt) sätt att göra radio. Ett sätt som hämtar sin inspiration från skrivna texter och tv-dokumentärer. En skriven essä driver en tes och exemplifierar detta med en rad olika citat och hänvisningar till olika människor som inte själva talar med varandra, ibland inte ens lever samtidigt. Att göra det i radioform på ett radioeget sätt är inte att jag läser ett manus utan att jag låter olika människor få driva eller motsäga min tes. De gör det i intervjuform.

Ser man en tv-dokumentär - oftast i vår värld från USA eller England - hittar man ofta samma form. Bakgrundsljud, musik, ett drygt tiotal intervjuade människor och bilder med olika grader av intensitet. Några personer talar ofta, andra bara en gång. Alltid många intryck samtidigt.

I vanliga fall ska man nästan alltid kunna lyssna på ett radioprogram med en viss simultankapacitet. Städa, diska eller till och med läsa. Med Hjärtslag är det inte så. Vi har velat göra ett radioprogram som kräver att man i princip sitter still och lyssnar för att uppfatta allt.

Vi har hoppats att linjen, den dramaturgiska linjen i programmen ska vara så stark att Vem som talar är mindre viktigt än Vad de talar om. Personerna ÄR viktiga - det är inte det. Det är mera att tyngdpunkten ska vara i det de kloka saker de säger. Dessa ord är i sin tur ordnade i en viss följd så att det ska finnas en dramaturgi.

De inlagda namnpresentattionerna är klassisk radiohistoria. De kallas Tvärsklipp efter programmet Tvärs där man konsekvent gjorde så. (Så har det berättats för mig för länge sedan.)

Jo - förresten. Det ska bli några minuter mer musik per program i fortsättningen. Kanske det kan locka ännu fler?

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".