Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Diskuterar, filosoferar och reflekterar kring musikens roll i olika sammanhang
7 mars 2011

Manliga Hjärtslag?

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 08.05
Margaretha Reinhammar: Jag ställer en fråga på pianot
(3:07 min)

I helgen fick vi ett brev till redaktionen - ur det citerar jag:

"Man blir väldigt ledsen när ett utmärkt program som detta ändå är så otänkt vad gäller genusaspekten. Efter det senaste programmet lästes ca tjugo namn upp på medverkande. Av dessa var 2 kvinnliga namn och 18 manliga, såvitt jag hörde. Det är 90 % män. Ett bra exempel på tyst maktutövning som det talades om i programmet. Om programmet hade hetat Manliga hjärtslag hade det varit en annan sak.

90% män är faktiskt nästan lika illa som den manliga representationen i maktcentrumet Vatikanen. Gör en lika lång och påkostad programserie med samma rubrik Hjärtslag och med motsatt representation av kvinnor och män."

Lyssnaren ville vara anonym. Naturligtvis har jag svarat och jag citerar.

"Om du anar hur mycket vi har arbetat med genusperspektivet i vår serie... Vi är enormt engagerade i frågan! Många gånger har vi frågat fem till tio kvinnor utan att någon sagt ja - tillslut har vi, för att få rätt ämneskompetens i mixen, tvingats ta en man.

Jag arbetar just nu med programmet om Musik och terapi - där är det en motsatt fördelning.

Det ÄR underligt, men vi har i princip ställt samma/liknande frågor till de flesta, och deras svar har varit genusfärgade. Vi är de första att fundera över det, men vi kan inte ändra människors svar.

Maria och jag som gjort intervjuerna har diskuterat frågan varje vecka, men inte lyckats till 100%. Av de 41 vi intervjuat är 24 män och 17 kvinnor. Verkligen inte perfekt, men ändå ganska hyfsat bra.

Så - när Epilogen har sänts kan du väl återkomma. Känn på hela serien. Se till 12 program och inte 1. Jag kan inte lova helt jämn fördelning i minuter i programtid, men jag tror att det kommer vara mycket jämt."

Ja - de här orden kanske ge ljus åt det program som sändes nu i helgen också. Musik efter krig. Även där dominerar männen. Medan det i de kommande två - Musik och sentimentalitet och Musik och terapi - är det omvända. I programmet Musik och terapi hör vi bland andra musikterapeuten Margaretha Reinhammar som arbetar med FMT-metoden på Jorielskolan i Långbro i Stockholm. Det är en integrerad särskola.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".