Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samlingssida för P4 Sjuhärads bästa grävande reportage.
SKOLA

Bristande brandskydd i många Sjuhäradsskolor

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.02
Elever:”Larmet gick inte, trots att det rök”
(1:42 min)
1 av 3
Dannikeskolans rektor Claes Hämberg visar en utrymmningsväg - ett fönster som fick öppnas med hammare. Foto: Jenny Hellström
2 av 3
brandingenjören Henry Linnsén håller med om att brandskyddet i skolorna kan bli bättre. Foto. Jenny Hellström.
3 av 3
Foto: Jenny Hellström.

Det finns många brister i brandskyddet på skolorna i Sjuhärad. Av 120 skolor som inspekterats har nästan tre fjärdedelar brister på larm eller utrymningsvägar.

Med hjälp av en hammare lyckas Dannikeskolans vaktmästare Josef Hornjak till slut bända upp utrymningsfönstret i källaren.

Det är drygt fem månader sedan räddningstjänsten gjorde tillsyn här men trots det har skolan inte åtgärdat det svåröppnade fönstret, fast det ska man göra nu lovar skolans rektor Claes Hämberg.

– Det klart att det är undermåligt, det är helt riktigt.

Tar ni det inte på allvar?

– Jo, det gör vi - i allra högsta grad. Och de andra punkterna är åtgärdade, det här är den enda som inte är färdig, säger Claes Hämberg.

Men låg- och mellanstadieskolan i Dannike är inte den enda där brandskyddet brister.

P4 Sjuhärad har gått igenom de senaste tillsynerna som räddningstjänsten gjort på 120 grund- och gymnasieskolor sedan lagen om skydd mot olyckor började gälla 2004. Granskningen visar att något mer än sju av tio skolor fått påpekanden om brister.
Bristerna gäller allt från larm som inte hörs eller kontrolleras tillräckligt ofta eller utrymningsvägar som är låsta eller blockerade.

– Jag tror att det beror på att brandfrågan inte är en så stor fråga, det finns andra saker som är viktigare för den dagliga driften. Man resonerar kanske att "det brinner ju aldrig", och brinner det så gör det det när ingen är där, alltså anlagda bränder. Då tycker man kanske inte att frågan är så viktig, säger brandingenjör Henry Linnsén på räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Fråga

Mer om brandskyddet

Alla Sveriges Radios nyhetsredaktioner har undersökt brandsäkerheten runt om i Sverige. Läs mer här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".