Biografi

Sveriges Radios Symfoniorkester

Publicerat måndag 16 maj 2011 kl 15.35
Sveriges Radios Symfoniorkester med Daniel Harding. Foto: Julian Hargreaves.

Ett drygt hundratal förstklassiga musiker har sin hemvist i Berwaldhallen. Tillsammans bildar de Sveriges Radios Symfoniorkester – som också fungerar som hela Sveriges symfoniorkester, eftersom alla konserter sänds i Sveriges Radio P2.

Men det är inte bara i Sverige man har en chans att se och höra denna välrenommerade orkester, de turnerar regelbundet runt om i världen. Man har besökt flertalet städer i Italien både år 2013 och 2011 och i juni 2010 gav man konserter i Tyskland, Frankrike, Kina och Japan.

För de som inte har möjlighet att besöka någon av konserterna eller lyssna på P2 finns möjlighet att njuta av deras musik ändå eftersom Sveriges Radios Symfoniorkester gjort en lång rad skivinspelningar genom åren. En kritikerrosad inspelning med Ray Chen i Tjajkovskijs och Mendelssohns violinkonserter och den grammyvinnande inspelningen med Hilary Hahn och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen finns på CD. De allra flesta konserterna radiosänds dessutom över stora delar av världen genom det europeiska samarbetet EBU och når på så sätt mer än 80 miljoner lyssnare.

Orkestern har en bred repertoar och intresset för ny musik ger tydliga avtryck i verksamheten. Beställningar från svenska tonsättare görs regelbundet. Man samarbetar ständigt med de främsta solisterna och dirigenterna i världen, gästar själva många konserthus och festivaler och utgör ett självklart nav i Östersjöfestivalen. Orkestern arbetar medvetet för att bredda sin publik och vid sidan av internationella solister i den klassiska musikgenren samarbetar orkestern regelbundet med svenska populärmusikartister och ger även speciella barnkonserter.

Ensemblens höga nivå har byggts upp under lång tid och av en rad dirigenter. Idag räknas Sveriges Radios Symfoniorkester som en av Europas främsta orkestrar. Internationella stjärndirigenter – bland andra Valery Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Myung-Whun Chung, Jevgenij Svetlanov och Herbert Blomstedt – har beskrivit den som en ensemble präglad av stark integritet och nyfiken samarbetsvilja. Sedan 2007 leds orkestern av Daniel Harding, en av de internationellt främsta dirigenterna i sin generation som i maj, i en intervju inför en konsert sade:

- Jag fattar många beslut som dirigent i mitt liv. Ett av de bästa besluten var att komma hit till Sveriges Radios Symfoniorkester.

Chefsdirigenter:
2007 - : Daniel Harding
2000 – 2006: Manfred Honeck
1996 – 1999: Evgenij Svetlanov
1984 – 1995: Esa-Pekka Salonen
1977 – 1982: Herbert Blomstedt
1962 – 1971: Sergiu Celibidache

Hedersdirigenter:
Valery Gergiev
Herbert Blomstedt
Carlo Maria Giulini (1914 – 2005)

Juli 2013.

Skriv ut