Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios Symfoniorkester, Berwaldhallen Sveriges Radio
Biografi

Sveriges Radios Symfoniorkester

Publicerat lördag 16 maj 2015 kl 15.35
Sveriges Radios Symfoniorkester med Daniel Harding. Foto: Julian Hargreaves.

Ett drygt hundratal förstklassiga musiker har sin hemvist i Berwaldhallen. Tillsammans bildar de Sveriges Radios Symfoniorkester – som också fungerar som hela Sveriges symfoniorkester, eftersom alla konserter sänds i Sveriges Radio P2.

Det är inte bara i Sverige man har en chans att se och höra denna välrenommerade orkester, de turnerar regelbundet runt om i världen. Man har besökt flertalet städer och festivaler de senaste åren såsom under våren 2015 då man besökte Dresden Music Festival i Tyskland, Italien i Pistoia, Bologna, Brescia, Bergamo och Milano och i Köln. Under 2014 gästade man Österrike, Tyskland och Spanien, Åbo Musikfestspel och London samt Frankrike. År 2013, 2011 och 2010 gav man också konserter i Italien, Tyskland, Frankrike, Kina och Japan.

För de som inte har möjlighet att besöka någon av konserterna eller lyssna på P2 finns möjlighet att njuta av deras musik ändå eftersom Sveriges Radios Symfoniorkester gjort en lång rad skivinspelningar genom åren. En kritikerrosad inspelning med Ray Chen i Tjajkovskijs och Mendelssohns violinkonserter och den grammyvinnande inspelningen med Hilary Hahn och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen finns på CD. De allra flesta konserterna radiosänds dessutom över stora delar av världen genom det europeiska samarbetet EBU och når på så sätt mer än 80 miljoner lyssnare.

Orkestern har en bred repertoar och intresset för ny musik ger tydliga avtryck i verksamheten. Beställningar från svenska tonsättare görs regelbundet. Man samarbetar ständigt med de främsta solisterna och dirigenterna i världen, gästar själva många konserthus och festivaler och utgör ett självklart nav i Östersjöfestivalen. Orkestern arbetar medvetet för att bredda sin publik och vid sidan av internationella solister i den klassiska musikgenren samarbetar orkestern regelbundet med svenska populärmusikartister och ger även speciella barnkonserter.

Ensemblens höga nivå har byggts upp under lång tid och av en rad dirigenter. Idag räknas Sveriges Radios Symfoniorkester som en av Europas främsta orkestrar. Internationella stjärndirigenter – bland andra Valery Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Myung-Whun Chung, Jevgenij Svetlanov och Herbert Blomstedt – har beskrivit den som en ensemble präglad av stark integritet och nyfiken samarbetsvilja. Sedan 2007 leds orkestern av Daniel Harding, en av de internationellt främsta dirigenterna i sin generation som i maj, i en intervju inför en konsert sade:

- Jag fattar många beslut som dirigent i mitt liv. Ett av de bästa besluten var att komma hit till Sveriges Radios Symfoniorkester.

Chefsdirigenter:
2007 - : Daniel Harding
2000 – 2006: Manfred Honeck
1996 – 1999: Evgenij Svetlanov
1984 – 1995: Esa-Pekka Salonen
1977 – 1982: Herbert Blomstedt
1962 – 1971: Sergiu Celibidache

Hedersdirigenter:
Valery Gergiev
Herbert Blomstedt
Carlo Maria Giulini (1914 – 2005)

Augusti 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".