Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radiokören, Berwaldhallen Sveriges Radio.
Radiokören 90 år 2015

Radiokören - ett fantastiskt vokalt instrument

Publicerat torsdag 2 april 2015 kl 11.15
Radiokören. Foto: Kristian Pohl.

Den 1 april i år fyllde Radiokören 90 år. En nog så bra anledning att under 2015 inleda en födelsedagsserie i flera avsnitt. En serie där man både tittar bakåt men framförallt framåt, inför nästa 90 år tillsammans med Radiokören.

Är 90 år någonting att fira? Det var frågan som Radiokören ställde sig när 2015 närmade sig. Å andra sidan är det hela tio år kvar till 100-årsjubiléet och tio år går inte alltid så fort som man tror. Alltså befanns det vara värdefullt att befästa körens 90-åriga historia; att blicka både bakåt och framåt, reflektera över vad kören har åstadkommit, vad den står för och hur den förvaltar det 90-åriga arvet. Vad står då Radiokören för? Flera saker naturligtvis. En svensk a cappella-tradition, med rötter ända tillbaka till slutet av 1700-talet, som vårdades från första början. Att tillsammans med framstående dirigenter stärka körmusikens ställning. Ett framåtsträvande repertoarval tillsammans med en historisk tradition. Redan tidigt i körens historia fanns en uttalad ambition att framföra ny svensk körmusik, med tiden har den nyskrivna repertoaren blivit mera internationell. Dessutom samarbetar kören med orkestrar i oratorier och operor. Körmedlemmarna är utbildade och skickliga sångare skolade i en vokal tradition där man kan växla mellan att sjunga solistiskt och lyssnande anpassa sången till en väl samsjungen ensemble. Och så den där nordiska körklangen som är unik i sitt slag.

Något som bidrog till att kören utvecklades till att bli internationellt ryktbar var att Eric Ericson 1952 blev körens ledare. Med hans tydliga intention att kören och lyssnarna skulle ”hållas à jour med det bästa och väsentligaste som skrivs ute i världen” inleddes en ny epok i svenskt körliv. Radiokören uppnådde, med hjälp av en progressiv repertoarpolitik och en hög kvalitet, ett rykte som ett fantastiskt vokalt instrument. Många var de samtida tonsättare som drogs till den kör som blev något av ett laboratorium att prova nyskriven musik i. Till Stockholm kom Paul Hindemith, Luigi Dallapiccola, Frank Martin, Igor Stravinsky, Aaron Copland med flera för att få sina verk uppförda av kören.

Även medlemmarna i Måndagsgruppen, där Eric Ericson ingick tillsammans med bland andra Lars Edlund, Ingvar Lidholm och Sven-Erik Bäck vädrade morgonluft och skrev körmusik på ett sätt som inte gjorts förut. Så även Kryztztof Penderecki och György Ligeti vilka hade nära koppling till Ericson och kören. Körhistoria som även den uppmärksammas under året. På jubileumsrepertoaren står några av de verk som var banbrytande för 50–60 år sedan men som numera är repertoarstycken.

Under sextio- och sjuttiotalet väntade ytterligare utmaningar med inte enbart vokal teknik utan även elektronik. EMS, Elektronmusikstudion grundades 1964 som en del av Sveriges Radio vilket möjliggjorde experimenterande med en ny musikform. I dessa fotspår ger Radiokören i mars en konsert med experimentell karaktär. I Reaktorhallen på Kungliga Tekniska Högskolan framförs ett program tillsammans med tonsättaren Rolf Enström med två verk av Enström själv tillsammans med Tag des Jahrs av den ständigt aktuella Kaija Saariaho och, inte minst, Lars Edlunds Elegi som ett exempel på att man kan framföra repertoarstycken under nya former.

De 90 åren firas sålunda under 2015. Under januaris konsert framförs ett program i Eric Ericsons anda med musik av Penderecki, Lidholm och Schnittke. I slutet av februari gjorde kören en Italienturné med ett program bestående av Bachmotetter. I april dirigerar Olof Boman kören i bland annat ett uruppförande av den engelsketonsättaren Gavin Bryars i En konsert för klimatet då meteorologen Pär Holmgren och musikern och koldioxidbantaren Staffan Lindberg medverkar. Under hösten, efter Östersjöfestivalen där Radiokören givetvis finns på programmet, ökar firandenivån. I oktober åker kören på turné till Japan och i november spurtar kören och chefsdirigent Peter Dijkstra i något slags jubileumsmål med dubbla jubileumskonserter med inte mindre än tre uruppföranden. Då framförs romantisk musik av Richard Strauss tillsammans med ny musik av bland andra Staffan Storm och Tomas Jennefelt, den sistnämnde ännu en av de tonsättare som hade ett nära samarbete med Eric Ericson. Genom att under året göra nio uruppföranden tar sig kören an nutiden, något som sänder tydliga signaler om vad som är viktigt i körens verksamhet.

Men att fira jubileum är inte bara att se bakåt och summera eller att uruppföra avancerad nyskriven musik för en intresserad och förhoppningsvis entusiastisk publik. För att Radiokören ska fortleva de kommande 90 åren och hålla en internationellt hög standard krävs att man ser framåt och säkrar återväxten. Startskottet har redan gått för årets projekt tillsammans med Kungliga Musikhögskolan som innebär att eleverna som går kompositionsutbildning fått i uppgift att skriva musik för Radiokören. Ett samarbete som pågått under några år och som professorn i komposition, Karin Rehnqvist, var en av initiativtagarna till. – Att utforska körmediet är naturligtvis oerhört utmanande och stimulerande för eleverna. Och dessutom få det bra framfört, påpekar Karin Rehnqvist och fortsätter, vi driver vokal utveckling på skolan och det finns ett stort intresse för det nu. Under en workshop i mars samt under en vecka i juni kommer kören att sjunga de nyskrivna verken, dirigerade av elever som går masterutbildning i dirigering. Dubbel nytta alltså. Återkoppling och samtal blir viktiga inslag vid dessa tillfällen.

Tillsammans med Sollentuna Musikklasser görs i höst en ungdomsinriktad produktion som ger möjlighet att föra vidare värdefulla körerfarenheter till, och inte minst uppmuntra, unga körsångare. I linje med det planeras en konsert med El Sistema. Det gäller att visa även de riktigt unga musikutövarna att Radiokören finns så att det kan bli ett 180-årsjubileum också!

 
Författare: Karin Ekedahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".