Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogrammet med fördjupande reportage och senaste nytt, måndag till fredag 15.04 - 17.35 i...

18 oktober: Vill ha uppgifter om vit skåpbil

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 15.00
Polisen misstänker att en vit skåpbil har använts i samband med stölderna. Bilden är från en övervakningskamera.

Här är rubrikerna i dagens program:

* Överfölls i hemmet av man med hammare

* Flera villainbrott

* Kopparkabel stals i Arentorp

* Inbrott i bildelsfirma i Falköping

Hovabo rånad på sin bil
Vid 02-tiden på lördagsmorgonen utsattes en person bosatt i Hova för ett rån. Han uppger att det ringde på ytterdörren och att han gick och öppnade. Utanför dörren stod en man och en kvinna. Enligt målsägaren hade mannen frågat om han fick låna målsägarens bil vilket han inte gick med på. Enligt målsägaren slog mannen till honom med en hammare i ansiktet. Målsägaren blev sedan jagad in i lägenheten med hammaren och mannen hotade målsägaren så att denne tvingades överlämna nycklarna till en Audi. Paret försvann med bilen som dagen efter anträffades i ett skogsparti utanför Hova.

Stulen kopparkabel
Natten till onsdag den 13 oktober stals en kabeltrumma, innehållande 430 meter kopparkabel från ett gatubelysningsarbete vid Arentorp samhälle. Kabeltrumman har rullats crika fem meter från arbetsplatsen in mellan några hus. Där har den lastats på något fordon eller kärra. Kabeltrumman väger cirka 200 kg. De som arbetar på platsen hade under måndagen, observerat en sliten vit skåpbil/buss med två personer i. Bilen var en Peugeot eller Citroën. Bilen hade kört sakta förbi och man kunde se hur personerna i bilen tittat sig omkring.

Natten till måndag den 18 oktober inträffade ett inbrott vis Skövde Värmeverks anläggning på Energivägen 1. Området på Energivägen 1 är inhägnat med staket. På morgonen när det ljusnade upptäckte personal att staketet var uppklippt och att 10 trummor med kabel, totalt cirka 2500 meter, var borta.  En pannskötare hade reagerat vid 3-4 tiden att en vit skåpbil körde förbi entrégrinden i hög hastighet. På en övervaknings-film ser man den vita skåpbilen passera entrégrinden flera gånger. Bilen är en liten, vit Ford skåpbil.

Inbrott i bildelsfirma
Företaget JF bil & bildelar på Hammarsgatan i Falköping utsattes för ett inbrott natten till onsdag den 13 oktober. Tjuvar har under natten brutit sig in i lokalerna genom att klippa sönder gångjärnen till en dörr och därefter lyft av dörren. Innan detta gjorts har man försökt ta sig in genom att krossa en ruta i dörren, dock utan att kunna ta sig in den vägen. Även ett stängsel i anslutning till lokalen var sönderklippt. Vid inbrottet stals två stycken 20-tums aluminiumfälgar av okänt märke. Värde cirka 4000-5000 kr styck, samt en digitalkamera.

Lägenhetsinbrott i Skövde
Ett lägenhetsinbrott inträffade i tisdags eftermiddag, någon gång mellan kl. 14:30 och 16:00. Gärningsmannen har brutit loss låscylindern på lägenhetsdörren. De har sedan letat igenom skåp och lådor i lägenheten och stulit kontanter. Under tiden brottet pågick befann sig lägenhetsinne-havaren under tiden tillsammans med sin syster ute i trägården. De lade inte märke till något eller någon som kan sättas i samband med inbrottet. Vid inbrottet stals en mindre summa kontanter och en plånbok.

Villainbrott i Karlsborg
Smultronstigen i Karlsborg gjordes ett inbrott i fredags den 15 oktober någon gång mellan klockan 16:50 och 19:50. Gärningsmännen har gått in via trädgården på baksidan och vidare in till altanen. Där har man med ett brytverktyg brutit upp det vänstra sovrumsfönstret så att fönsterhakarna har slitits bort. Genom detta fönster har man sedan sträckt in sin hand och öppnat altandörren och på så vis kommit in i villan. Villan är genomsökt och det som stals var smycken, datorer, kameror och telefoner. En granne, som var hemma på lunch, hade noterat att en yngre man gick omkring i området med ett block och verkade sälja något samma dag och tid som inbrottet skedde.

Två villainbrott i Götene  under helgen
Ett villainbrott inträffade på Spjutgatan i Götene någon gång mellan lördag eftermiddag och söndag morgon den 17 oktober. Tjuvarna har tagit sig in i villan genom att bryta upp ett källarfönster och via det kommit in i huset. Troligen har gärningsmannen först försökt ta sig in i villan via altanen. Tjuven har använt något tillhygge för att försöka bryta upp altandörren utan att lyckas. Tjuven har sedan förmodligen brutit upp källarfönstret och tagit sig in den vägen. Tjuven har förmodligen tagit sig ut huset via en dörr i garaget som leder ut på baksidan där det fanns tydliga skospår i frosten på marken. Dörren gick att öppna inifrån och den var olåst när målsägarna kände på den men låst igår kväll. Stöld av smycken.

Det andra villainbrottet inträffade på Sprintergatan i Götene Det har skett någon gång mellan kl 09:00 på lördagsmorgonen och upptäcktes på söndagseftermiddagen vid 14:30. Tjuvarna har brutit upp en glasskjutdörr till husets inglasade uterum. Därifrån har de sedan med någon form av brytverktyg öppnat ett fönster in till vardagsrummet. Skoavtryck visar att de sedan sökt igenom  huset och i sovrummet tillgripet smycken samt kontanter. Tjuven har troligen gått ut samma väg som han kommit in och  stängt fönster och dörrar efter sig.  Även blomkrukor är återställda på sin plats i fönstret. Skospår finns i gräsmattan som visar spår från husets framsida till uterummet på baksidan. Stöld av smycken.

Förrådsinbrott utanför Moholm till ett värde av cirka 41 000 kronor. Ägarens hund skällde vid fyratiden på morgonen och det finns fotspår på platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".