Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogrammet med fördjupande reportage och senaste nytt, måndag till fredag 15.04 - 17.35 i...

1 november: Grön laser riktad mot polis

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 13.46

Rubrikerna i dagens program:

* Grön laser riktades mot polismän i Skövde

* Flera bostadsinbrott i Mariestad och Tidaholm

* Inbrott i restaurang i Skövde

Grön laser riktades mot polismän i Skövde
Det var på natten den 1 november vid 00:50-tiden när en polispatrull var på väg till Arena Skövde med anledning av att ordningsstörningar som poliserna utsattes för grön laser. När patrullen anländer till platsen för att samtala med ungdomarna uppmärksammar poliserna att en grön laserstråle riktas mot patrullbilen. Laserstrålen upplevs komma från Nyströms kulle på Alströmersgatan, cirka 300-400 meter från patrullbilen. Poliserna upplevde att laserstrålen riktas minst två gånger innan två okända personer börjar springa från platsen i riktning mot Alströmersgatan. Brotten är rubricerade som försök till våld mot tjänsteman samt brott mot strålskyddslagen.
80 poliser runt om i landet utsattes förra året för grön laser. Lyckligtvis har ingen av dessa fått några bestående skador. Grön laser är enligt Strålskyddsinstitutet en mycket kraftig laserpekare, som ett grönt streck och som kan ha en räckvid på mer än 20 kilometer. Grön laseranvänds ibland av astronomer för att pekar ut stjärnbilder på himlen.
Om man får grön laser i ögat på nära håll finns risk för skador på ögonen enligt Strålskydds-institutet. I övrigt är risken att an blir kraftigt bländad och det kan leda till trafikolyckor med mera. Många köper sina laserpekare via internet eller i samband med utlandsresor. Sedan februari 2009 är laserpekare med en effekt över 5 mW förbjuden på allmän plats.

Väskryckning i Norrmalm i Skövde
Brottet, som är rubricerat som rån, inträffade söndagen den 31 oktober  kl 14:25.
Den 87-åriga kvinnan hade varit och handlat på Ica Norrmalm. När hon kom hem till sin bostad på Henrik gjutares gata och skulle stiga in i trapphuset kände hur någon ryckte i hennes handväska som hon hade hängande på vänster arm. Hon spjärnade emot så mycket hon kunde men tjuven var för stark och lyckades rycka åt sig väskan och springa ifrån platsen.

Bostadsinbrott i Mariestad
Måndagen den 25 oktober någon gång mellan kl 17:50 och 21:00 genomfördes tre bostadsinbrott i Mariestad.

Munspelsvägen
Villaägaren uppgav att han varit borta cirka två timmar under kvällen då han var och tränade. Då han kom hem upptäckte han att sovrumsfönstret var uppbrutet. På platsen syntes skospår i gräset på baksidan av huset. Spåren gick upp på en altan, där har man sedan brutit upp ett fönster till sovrummet och tagit sig in i huset. Man har sedan lämnat huset genom altandörren som fanns bredvid fönstret. Tjuven stulit en bärbar dator, slagit sönder en spargris och tillgripit kontanter. Skåp, lådor genomsökta i huset.

Nyborgsvägen
De boende i villan har under kvällen varit på borta ett par timmar på kvällen. Under tiden de var borta har någon tagit sig in i deras hem.  När de lämnade huset var alla smålampor i huset tända. Gärningsmannen har brutit sig in på baksidan av huset och tagit sig in via  sovrumsfönstret. Skåp och lådor genomsökta i huset.

Mandolinvägen
Okänd gärningsman har med mejsel och ett kofotsliknande brytverktyg försökt bryta upp fönster på baksidan/altan. Avokänd anledning så har gärningsmannen avbrutet gärningen.

Lägenhetsinbrott i Falköping
Någon/några har tagit sig in i målsägandes (fysisk) lägenhet på Botvidsgatan fredagen den 29 oktober mellan kl 07:15 och 15:35 genom att bryta bort låscylindern på dörren. Därefter har man bara vridit om låskolven och gått in. Inne i lägenheten har dörrar till skåp och dylikt öppnats. Lägenhetsinnehavaren uppger att han vid anmälningstillfället ej vet om något tillgripits.

Ytterligare ett lägenhetsinbrott har skett på Botvidsgatan under fredagen den 29 oktober.
När lägenhetsinnehavaren kommer hem känner hon att dörren är olåst och när hon öppnar dörren ser hon att det har varit  någon där inne. I stort sett varenda låda i lägenheten är öppnad och genomsökt.

Bostadsinbrott i Tidaholm 
Sammanlagt sex i villainbrott med likadant tillvägagångssätt har skett i Tidaholm, sannolikt under lördagskvällen. Av inbrotten inträffade fyra på Fältvägen, ett på Frörievägen samt ett på Åkervägen. Tjuven har brutit upp fönster, sökt igenom villorna och stulit främst pengar och guldsmycken samt i något fall en bärbar dator. När tjuven lämnat brottsplatsen har han stängt fönstret efter sig, snyggt och städat, vilket gjort det svårare föra villaägaren att upptäcka inbrottet.

Inbrott i restaurang i Skövde
Restaurang Järnspisen på Norregårdsvägen i Skövde utsattes för ett inbrott natten till fredag den 29 oktober. Brottet upptäcktes vid 05:45 på morgonen. Tjuvarna, som har med största sannolikhet varit två, har tagit sig in genom ett fönster i en avhämtningslucka. Luckan är bortbruten. En platt-tv som satt på väggen har stulits Bakom serveringsdisken så har allt rivits ned, det är papper, pärmar,  kassar, en hel back med dricksglas som är krossade. Dörrarna till kyl- och frysrum stod öppnade. Övriga skåp stod också öppnade. I omklädningsrummet har alla skåp öppnats och saker som förvarades i skåpen har rivits ut. En låda ägg har kastats på golvet inne i restaurangdelen. En stor oreda således.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".