Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogrammet med fördjupande reportage och senaste nytt, måndag till fredag 15.04 - 17.35 i...

28 februari: 91-åringen lurad av växlingstjuvar

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.00

Rubrikerna i dagens program:

* Bil saknas fortfarande efter grovt rån

* 91-årig man lurad i Töreboda

* Nya inbrott i Ica-butik på Norrmalm i Skövde

Dieselstöld i Hova
Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen den 22 februari upptäcktes en stöld av diesel på Industrigatan i Hova. Brottet har skett under kvällen eller natten. Tjuvarna har brutit upp ett lås till en oljetank som stod utanför en fastighet och därefter pumpat ur cirka 1500 liter diesel ur oljetanken. Det finns skoavtryck i snön samt spår efter att man rullat oljefat.

Grovt rån
En man i 64-årsåldern utsattes för ett grovt rån i sin bostad i Önum, mellan Emtunga och Tråvad på torsdagskvällen den 24 februari. Det var vid 21-tiden som två rånare tog sig in i fastigheten och med våld nedtvingade 64-åringen och band honom med tejp, även för ögon, öron och mun. Därefter så har rånarna tillgripit diverse gods i bostaden  samt  handverktyg en närliggande verkstadsbyggnad. Några timmar senare lyckades 64-åringen komma loss och larma polis. Rånarna stal, förutom verktyg och en del kontanter, även 64-åringens bil, en pickup av märke Volkswagen Caddy med registreringsnummer TXE 402 röd till färgen. Bilen är ännu ej tillrätta. De båda rånarna beskrivs som 180-185 cm långa, kraftiga och välbyggda med mörk klädsel samt försedda med mörka rånarluvor. De sade ingenting under tiden rånet pågick så några uppgifter om dialekt eller eventuellt utländskt språk finns inte.
Den rånade 64 åringen utsattes för en stöld den 5 februari. Då stals en stor mängd verktygsutrustning. De gången hade tjuvarna troligen kommit i bil som de har parkerat på gårdsplanen. Allt tyder på att de har lastat in stöldgodset i den bil som de har parkerat jämte verkstaden.

Åldringsbrott
En 91-årig man blev utsatt för växlingstjuvar i tisdags den 22 februari på Nygatan i Töreboda.
Klockan var ca 10:40 när den 91-årige mannen var på väg hem med sin rullator som brottet skedde. Han ser att någon parkerar en svart bil med utländsk registreringsnummer på Allégatan. När han närmade sig bostaden kommer en man och en kvinna fram till honom och ville växla pengar. 91-åringen sa att han inte hade någon växel, tog vid ett tillfälle upp plånboken och gav paret en reklamlapp, som han hade i plånboken. Han stoppar ner plånboken i sin ytterrockficka och när han kommer hem, märker han att plånboken saknas. Efter en stund ringer en kvinna och säger att hon hittat  hans plånbok på Halnavägen. Kvar finns nyckel och körkort, men att det saknades 400 kronor. 91-åringen beskriver paret som cirka 25-30 år, har ett sydeuropeiskt utseende, båda hade mörkt hår, kvinnan var kortklippt. Båda var små till växten.

Samma dag, strax före klockan 11:00, inträffar ett försök till stöld på Stockholmsvägen i Mariestad då en kvinna försökte stjäla från en äldre handikappad man. Kvinna var i sällskap med en man. Den som anmälde brottet till polisen kunde avbryta stöldförsöket. Signalement på gärningsmännen: Kvinnan var liten och knubbig med bruna byxor och svart jacka.

Mannen var mager med säckiga byxor och grå jacka.

Lägenhetsinbrott i Mariestad
Under onsdagen, på eftermiddagen inträffade två lägenhetsinbrott i Mariestad. Det ena, som inträffade på Komministergatan, skedde mellan klockan 12:00 och 13:00. När lägenhetsinnehavaren kommer hem efter ungefär en timmes bortavaro möter hon två unga killar i sitt trapphus. Hon hinner lägga märke till att dessa är långa, smala och klädda i mörka huvtröjor. När hon kommer upp till sin våning märker hon att låskolven är borta ur ytterdörren och att någon varit inne i hennes lägenhet. Skåpsluckor och garderober är öppnade i hela lägenheten och genomsökta. Hon saknar några smycken samt ungefär 30 euro i sedlar.

Det andra lägenhetsinbrottet skedde på Nygatan någon gång mellan klockan 15:00 och 18:00.

Lägenhetsinnehavaren var inte hemma vid tillfället och det var grannen som upptäckte att tjuvar har vridit bort låskolven till lägenheten. De har därefter gått in och sökt igenom så gott som hela lägenheten. Det är i nuläget okänt vad som tillgripits.

Tre inbrott på en vecka hos ICA Nära på Norrmalm i Skövde
Det första brottet inträffade i söndags den 20 februari, vilket vi berörde i förra veckans Brottstycken. Därefter har det skett ytterligare två inbrott i samma butik. I onsdags den 23 februari gick larmet vid 03:10. Första väktare var på plats cirka två minuter efter att han fått larmet. Men tjuvarna var borta. En ruta hade krossats. Inget tillgrepp kunde konstateras, eller ens om någon varit inne i lokalen. Det tredje inträffade i fredags den 25 februari. Larmet utlöstes klockan 01:02. Även vid det inbrottet har tjuvar slagit sönder ett fönster och tagit sig in genom detta och varit inne i lokalen. Vid anmälningstillfället är det osäkert om något gods är tillgripet. 

Tobaksstöld i Hjo
I lördags morse, vid 02:17 utlöstes inbrottslarmet hos Lundén Oil på Falköpingsvägen i Hjo. Väktare var på plats enbart 4-5 minuter efter att larmet utlösts. Polispatrullen som kom till platsen kort efter kunde konstatera att två stycken plywoodskivor brutits loss från väggen intill sidoentré vid kassan. Dessa skivor var ditsatta sedan ett tidigare inbrott i butiken. Därefter hade tjuvarna krupit in. Tjuvarn fick bl.a. med sig ett mindre cigarrskåp av trä och glas som stod på kassadisken. I detta förvarades cigarrer samt tändare. Flertal DHL-paket som stod på en ställning vid ingångsöppningen tillgripet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".