Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogrammet med fördjupande reportage och senaste nytt, måndag till fredag 15.04 - 17.35 i...

18 april: Flera fräcka båtstölder

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 14.25

Rubriker i dagens program:

* Två personrån samma natt

* Katalysatorer för 300 000 stulna

* Kassaskåp skars upp i Falköping

Två personrån under söndagsnatten

Det första rånet skedde vid 23:20 på kvällen den 17 april på Ekeskogsvägen i Skövdedag

Tre ynglingar i16 års åldern gick på Ekeskogsvägen och i höjd med Södermals IP stannar en liten gråaktig bil med flera killar i och frågar om någon killarna har cigaretter. Två av dom som sitter i bilen går sedan ut medan föraren kör en bit och vänder för att sedan komma åter. När föraren går ur bilen ger han en av målsäganden ett slag och säger att han vill ha hans mobil. Han springer då från platsen och blir inte av med mobilen. Dom andra  två målsäganden blir omringade och tvingas lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. Bilen med rånarna kör sedan i riktning norrut på Falköpingsvägen.

Ungefär en halvtimma senare rånas två unga killar på liknande sätt vid Postterminalen på Mössebergsgatan i Falköping

Signalement på rånarna är att det är tre personer i 17-25 årsåldern. En hade håret uppsatt i tofs en hade snaggat hår. De färdades i en liten ljusgrå bil.

Stort antal stulna katalysatorer

Vid ett inbrott hos Blikstorps bildemontering i Hjo stals ett stort antal begagnade katalysatorer till bilar. Inbrottet upptäcktes på förmiddagen den 11 april och har skett under helgen.

Tjuvarna har brutit sig in i den stora lagerlokalen. Inne i lagerlokalen har ett stort antal katalysatorer till bilartillgripits. Företaget har gjort en inventering och konstaterat att runt 600 stycken stals vid inbrottet med ett värde ca 370 000.

Flera båtstölder i Skaraborg

Två av båtstölderna skedde i  Hjo. Den ena båten stals på Gitarrvägen natten till den 13 april. Framför båten, som stod på en trailer stod ägarens personbil.  Tjuven har tagit sig in i bilen genom att bryta upp förardörren, varefter bilen rullats åt sidan. Därefter kunde tjuven komma åt  båttrailer som stod innanför bilen. Båten är en drygt 5 meter lång styrpulpetsbåt utrustad med trollingmast.

Den andra båten stals på Orgelvägen samma natt. Även i detta fall hade tjuven brutit sig in i båtägarens bil och flyttat ut den på gatan för att komma åt båttrailern med den pålastade båten.

Båda båtarna anträffades  senarea samma dag i ett skogsparti vid Björkeberg i Hjo. Båtmotorerna saknades vid anträffandet.

Samma natt som båtarna i Hjo stals skedde även en liknande båtstöld  på Vinkelgatan i Mariestad. Trailern med båt var fastsatt med en kedja och försett med ett kraftigt hänglås som dock tjuvarna lyckats forcera. Dagen efter anträffades båttrailern och båten vid crossbanan i Mariestad. Båtmotorn, en Yamaha 50 hk, hade monterats av och stulits.

Kassaskåpskupp i Falköping

Vid ett inbrott på Smådjurskliniken på Odengatan i Falköping natten till onsdag den 13 april skars ett kassaskåp upp. Inbrottet upptäcktes på morgonen när personalen kom till sin arbetsplats. De kunde konstatera att tjuvar tagit sig in i lokalerna genom att krossa en glasruta på fastighetens ena långsida. Därefter har de vinklat ut ett kassaskåp som stod med baksidan mot en vägg varefter de tagit upp ett hål på skåpets baksida och på så sätt kommit åt pengar som förvarades i skåpet. För övrigt var det stor oreda i lokalerna.

Kassaskåp stals vid inbrott i Skövde

Företaget Vianor på Kaplansgatan i Skövde utsattes för ett inbrott  natten till torsdagen den 14 april. Inbrottet upptäcktes strax före kl 05:00 på morgonen. Tjuvarna har tagit sig in i lokalen genom att bryta upp den södra ingången till butiken. Därefter har de tagit sig till kontoret och där stulet ett  kassaskåp ca 80 gånger 70 centimeter. Kassaskåpet innehöll en mindre summa kontanter samt två tankkort. Tjuvarna har även  tagit sig in i butiken och där tillgripet några hundralappar från kassapparaten.

Snabbt avslöjande

När polisen gjorde ett ingripande mot en misstänkt rattfyllerist i Vara i onsdags eftermiddag så anträffade de i samband med en skyddsvisitation en fordonsnyckel. Den misstänkte rattfylleristen hade ingen rimlig förklarning till innehavet av fordonsnyckeln varvid patrullen undersöker saken närmare Då det på fordonsnyckeln satt en säkerhetsbricka kontaktar patrullen Spärrservice för att klargöra vem ägaren till säkerhetsbrickan är. Patrullen får därigenom fram namnet på målsägandens sambo som meddelar att målsäganden finns i Alléhallen i Vara. Patrullen kontaktar  målsäganden och det framkommer att han under eftermiddagen utsatts för stöld  i ett omklädningsrum i Alléhallen i Vara.

Nyckelstulen bil i Lidköping

Någon gång under onsdagskvällen den 13 april  smög sig en person in i en bostad på Östergatan i Lidköping och stal nycklarna till familjens bil. Med hjälp av nycklarna öppnade tjuven garageporten och stal bilen, en  Peugeot 308 combi. Bilen anträffades dagen efter på Läckögatan i Lidköping. Detta är ett brott som blir alltmer vanligt. Tänk därför på att ha ytterdörren låst samt förvara inte bilnycklar och annat stöldbegärligt på en byrå, eller på en väggkrok i hallen

Fickstöld på Lidl i Skövde

Det var i torsdags den 14 april vid 11:40 som en kvinna i 70-årsåldern utsattes för en fickstöld. När hon kom till kassan upptäckte hon att plånboken var borta. Mannen är ca. 170 cm, ca. 40 år, mörk skäggstubb, mörkhyad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".