Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler svenskar donerar organ

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 14.58
Forsatt ökning av organdonationer

Antalet svenskar som donerade sina organ ökade under 2006 till den högsta siffran på 15 år. Organ från 137 avlidna personer togs om hand. Detta visar att trenden har brutits och att allt fler donerar sina organ. Från att vara en av de sämsta länderna i EU när det gäller organdonationer finns Sverige idag i mitten av listan.
Åsa Welin, verksamhetschef på Donationsrådet berättar om varför fler och fler donerar sina organ.
Reporter är Alberico Lecchini

Sverige har länge varit ett av de sämsta länderna i Europa när det gäller organdonationer. Men sedan några år har trenden vänt. Efter bottenåret 2000 då 97 människor donerade organ efter sin död har antalet donationer ökat stadigt – totalt med 40 procent fram till 2006. Siffran för 2006 stannade på 137 donatorer.

Från en avliden donator är det möjligt att transplantera upp till åtta organ. Under 2006 så har totalt 592 transplantationer genomförts. Av dem var 131 från levande personer som donerat en njure. 50 personer fick under året en ny lunga, vilket är en stor ökning i jämförelse med året innan då 37 lungor tranplanterades.

På Sveriges 70 intensivvårdsavdelningar ska det enligt lag finnas tillgång till en donationsansvarig läkare och sjuksköterska. Donationsrådet har nyligen lanserat rekommendationer som stöd för hur sjukvården ska jobba med donationer. Enligt rekommendationerna är uppdraget för de donationsansvariga att aktivt arbeta med att identifiera möjliga donatorer och att skapa rutiner som främjar tillgången på organ och vävnader för transplantation.

Ungefär 600 personer väntar i Sverige på ett eller flera nya organ. I donationsregistret var den 31 december 2006 1 513 306 personer registrerade.

Källa: Donationsrådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".