Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet ifrågasätter jobbsökarvisum

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 15.12
Kalle Larsson, parlamentarisk ledamot för vänsterpartiet

Regeringen vill införa ett jobbsökarvisum för arbetskraft från länderna utanför EU redan nästa år. Syftet är att tillfredställa snabbt det ökande behovet av arbetskraft till vissa branscher.

Regeringsförslaget mötte genast mothugg från LO och andra fackliga organisationer. Vänsterpartiet presenterade en rapport som instämmer i kritiken. Kalle Larsson, (v) ledamot i riksdagens socialförsäkringsutkottet tycker ”att asyl- och arbetsrätten är i fara”.

Reporter: Alberico Lecchini

Redan 2004 hade den socialdemokratiska regeringen bildat en parlamentarisk Kommitté för Arbetskraftsinvandring (KAKI) med Lena Hjälm-Wallén som ordförande.

Men dagens alliansregering har gjort en del modifikationer i förslaget när riksdagen fick en annan majoritet, bl.a. om möjligheten för invandraren att under tre månader söka jobb i Sverige genom införandet av ett s.k. jobbsökarvisum -som Migrationsverket godkänner efter att personen presenterar sina papper och kompetens på de svenska beskickningarna utanför EU.

Lyckas man med det, och har fått ett jobb, då får AMS och arbetsgivaren sedan betämma om man kan få stanna i Sverige. Regeringsförslaget mötte genast mothugg från LO och andra fackliga organisationer eftersom man befarar att fackets inflytande över vilka som ska beviljas arbetstillstånd försvinner. Och att kollektivavtalet kan bli åsidosatt.

Vänsterpartiet tycker att det bör bli enklare att komma hit till Sverige men att det inte ska bli ett ”gästarbetarsystem” som utvisar människor så fort de förlorat sitt jobb.

Biståndsminister Tobias Billström förnekar sådana påståenden och tycker att det inte finns några sådana risker eftersom det finns en bred enighet inom de flesta riksdagspartierna sedan Kommittén för Arbetskraftsinvandring (KAKI) presenterat sitt förslag förra sommaren -och han menar också att kollektivavtalen ska respekteras.

Vänsterpartiet föreslår å andra sidan att invandrarna som får arbetstillstånd genom jobbsökarvisum ska få ett permanent uppehållsstillstånd för att tillåta dessa arbetare att förena sig med sina familjer.

Om risken att man utarmar ytterligare de fattigare länderna på kvalificerad arbetskraft svarar Kalle Larsson följande:

- Vi ser också risken med att människor lämnar sina tidigare hemländer och därmed länderna fattigare på kvalificerade arbetskraft och kunskaper. Därför bör kombineras en bättre asylpolitik, en ökad arbetskraftinvandring med insatser som innebär ett större bistånd och andra insatser som en rättvisare handel i världen. Detta skapar förutsättningar för utveckling och tillväxt i de delar av världen som ligger efter sen tidigare. Gör man så, då finns det förutsättningar att lyckas. Man kan också förstås uppmuntra människor som har kommit till Sverige, t.ex. som arbetskraftsinvandrare, att sedan några år återvända till sitt tidigare hemland och då bidra till utvecklingen och tillväxt där.Alla kan vinna på ett sånt system.

Hela arbetskraftsinvandringsförslaget är på remiss under denna period och kommer att bli lag någon gång nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".