Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatmötet på Bali med över 10.000 delegater

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 14.19
Svenska delegationen på FN:s klimatmöte i Bali. Foto: Sören Andersson

Klimatmötet på Bali i Indonesien pågår mellan den 3 och den 14 december.

Omkring 190 länder och drygt 10 000 delegater medverkar i mötet.

Målet är att  framför allt ta fram en färdplan för de kommande två årens förhandlingar fram till klimatmötet i Köpenhamn 2009,  då ett nytt klimatavtal förhoppningsvis kan undertecknas och ersätta Kyotoprotokollet när det löper ut 2012.

Reporter: Kenadid Mohamed

Men hindren är många. Forskarna är nu ense om att det behövs dramatiska minskningar på 50 procent av utsläppen fram till 2050, vilket skrämmer många länder som är oroliga för sin ekonomi.  Ett annat dilemma är att USA hittills har sagt nej till bindande åtaganden. Ytterligare ett stort problem är Kina, vars utsläpp nu sannolikt är störst i världen.

Sverige deltar med  en delegation på 40 personer. Miljöminister Andreas Carlgren är förstås där liksom  handelsministern Ewa Björling.

Det är viktigt att Bali skapar en struktur för det fortsatta arbetet, säger Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson.

- Det viktigaste och bästa är att vi får en process för att diskutera hur den internationella regimen på klimatområdet ska se ut efter år 2012.

EU:s  och Sveriges position är helt klar, att vi vill ha det här samlat under FN och att vi vill lotsa in förhandlingsarbetet på ett enda spår.

Utgångspunkten är alltså att ett nytt avtal ska innehålla bindande åtaganden.

Vilken betydelse har EU-länderna i den här processen?

- EU är den drivande parten och EU:s roll är helt vital. Hade det inte varit för EU hade det inte funnits någon internationell klimatprocess, säger Anders Turesson.

EU har hållit en hög profil i klimatförhandlingarna och för EU finns ju också en fastställd plan för minskade utsläpp. Men en del av de nya medlemmarna i Östeuropa gruffar och är ovilliga att ta på sig stora utsläppsminskningar.

En annan viktig fråga är vilka åtaganden utvecklingsländer som Kina och Indien är beredda på när deras utsläpp ökar snabbt. Anders Turesson igen.

- I det kortare perspektivet så hoppas vi att de ska erkänna att de behöver öka sitt engagemang och att det behöver manifesteras på något sätt i en internationell överenskommelse. Vi kan inte förvänta oss att de tar på sig den typen av utsläppsreduktionsåtaganden som exempelvis EU arbetar med i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".