Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmland vill leda kampen mot CO2-utsläppen

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 13.15
Den stora utmaningen för pappers -och massaindustrin är att fortsätta minska CO2-utsläppen

I en strävan att följa Agenda 21, som antogs av FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro 1992, försöker många av Sveriges kommuner och regioner att förbättra sin miljöprofil. Syftet är inte bara att minska miljöförstöringen, utan man ska också på ett bättre sätt använda naturresurser utan att förstöra eller utarma dem. Nya målsättningar väntas efter det pågående klimatmötet på Bali.

För att följa arbetet besökte SR International Karlstad i Värmland. Där finns många skogsindustrier som samlar produktion och forskning. Denna industri var en riktig miljöbov men nu börjar svara för radikala tekniska förändringar.

Reporter: Alberico Lecchini

Att tillverka billigt och energisnålt mjukpapper - eller tissue papper som det kallas det i branschspråk - är en utmaning för pappersindustrin.

Företaget ”Metso Paper” har utvecklat en maskin i Karlstad som på olika sätt och med olika material gör tester för att få fram ett bra mjukpapper.

Både svenska och utländska företag kan hyra maskinen och testa olika lösningar på ett billigare sätt än på en vanlig anläggning. Det sparar tid och massor energiförbrukning. Maskinen är i det närmaste unik i världen och kan producera 2 000 meter papper per minut. Det berättar Hans Ivarsson, som tekniskt ansvarig på Metso Paper Tissue Technology Center.

Metso Paper tillverkar maskiner och är leverantör åt skogsindustrin. Företagets vd Anders Björn bekräftar att energi och miljöfrågor är de mest relevanta egenskaper som  denna industri efterfrågar idag.

Pappers- och pappersmassaindustrin har bidragit med tekniska och miljömässiga lösningar som på kort tid har åstadkommit dramatiska förändringar i Värmlands miljö.

Myndigheter på läns- och kommunnivå, Karlstad Universitet samt näringslivet har bidragit till förbättringen och samarbetar på olika områden.

Ett annat fenomen som blir allt viktigare för utvecklingen är det kluster (1) av hittills 68 företag som samverkar inom skogsbruket och som tagit namnet ”The Paper Province”. Detta omfattar Värmland, norra Dalsland och Örebro län.

Det är en ekonomisk förening som driver på samarbetet mellan olika företag. Ingrid Ivars är föreningens vice ordförande och påpekar att det finns ingen vinstintresse hos föreningen, utan att tillväxten och vinsten ska finnas i medlemsföretagen.

- Tillsammans är varje företag starkare än om varje företag i sig skulle slås mot världen, påpekar hon.

Det senaste året har också The Paper Province startat ett projekt som kallas ”E2” (Energy Square). Ingrid Ivars är projektledare för Energy Square och berättar hur man har lyckats åstadkomma miljöförbättringar på lokal nivå och potentiellt också på global nivå. Något som även kommer att påverka klimatet på lång sikt. Energieffektivisering kan bli den nya ”exportvaran”, bland annat till den gigantiska kinesiska marknaden, understryker hon.

Landshövdingen i Värmland Eva Eriksson, före detta folkpartistisk riksdagsledamot, är mycket aktiv och driver på samarbetet mellan företag och den offentliga sektorn samt universitetet. Och det finns nya visioner för nya kluster inom ramen för Värmlands län.

- En ny modern näringspolitik kräver denna samverkan för att man ska lyckas på den internationella marknaden, hävdar Eva Eriksson. Till exempel skulle Värmland kunna exportera en ny typ av tjänst inom området katastrofbistånd, berättar hon.

- Risk och säkerhet är ett annat område som vi har börjat titta på. Räddningsverket och hela den internationella enheten för bistånd som finns i Kristinihamn. Klimatförändringar och andra miljöaspekter kommer att vara stora frågor framöver. Och där har vi ett djupt kunnande i den här regionen, påstår hon.

Länsstyrelsen i Värmland anordnade i förra veckan en internationell klusterkonferens i Karlstad. Drygt 160 deltagare från 15 länder fick höra hur Värmland och andra regioner arbetar med klusterbildningar. Konferensen arrangerades inom projektet CLOE, Clusters linked over Europe.

Nyligen fick ”The Paper Province” högsta betyg som ett av de 16 europeiska kluster - och det enda i Sverige- som belönades med det betyget.

(1) Ett kluster är en geografiskt avgränsad miljö, inom vars ”gränser” företag inom olika branscher, under konkurrens och samverkan, producerar en ”speciell” slutprodukt.

www.paperprovince.com

Fakta om koldioxidutsläpp i Karlstads kommun

När det gäller klimatpåverkande utsläpp betraktas koldioxiden som den viktigaste gasen.

De totala koldioxidutsläppen i Karlstad kommun beräknades 2004 till 4,2 ton per person och år. Under 2005 minskade utsläppen till cirka 3,8 ton per person och år. Fortfarande långt ifrån FN:s mål som är 1 ton per person och år. Men boven i sammanganhet är dock fordonen.

Cirka två tredjedelar (ca 66%) av de totala koldioxidutsläppen i Karlstad kommer från förbränning av bensin och diesel i motorer. Förbränning av eldningsolja står för en stor del av resterande tredjedel.

Källa: Karlstad Kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".