Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biobränslet ersätter oljan i skogsindustrin

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 15.20
En skogsmaskin av typ skördare slutaverkar ett skogsparti i Värmland.

Skogsindustrin slukar enorma mängder energi för att producera massa, papper och kartong. Och så länge branschen saknade alternativ använde man sig av stora mängder oljebränsle. Stora Enso i Skoghall i Värmland byggde för två år sedan om sin gamla oljepanna till en biobränslepanna, som eldas med avfalls- och restprodukter från skogsindustrin.Denna investering kostade företaget 1,9 miljarder kronor.

Reporter: Alberico Lecchini

Förr ankrade fyra oljetankrar upp varje månad för att fylla oljecisternerna med bränsle. Nu krävs endast en oljetanker per månad. Det innebär alltså att man reducerat oljekonsumtionen med 75 procent.

Det nya biobränslet består av bark, spån, fiber- och kemslam och kompletteras med grenar och toppar från avverkningar.

Alf Sondell som är ansvarig för strategi och planering i Stora Enso i Skoghall bekräftar hur utvecklingen pågår.

- Vi har genomfört ett stort energi projekt där vi investerade 1,9 miljoner kronor. Genom det projektet har vi lyckas minska vår oljeförbrukning med mer än 60 000 km3 per år, vilket är 75 procent av oljeförbrukning. Detta har medfört i sin tur att våra CO2-utsläpp får minska med mer än 275 tusen ton per år. Det motsvarar omkring 10 procent av CO2 utsläppen i Värmland.

Och just utsläppsnivån inspekteras varje dag av företaget och rapporteras till Länsstyrelsen, hävdar vidare Alf Sondell.

- Ja, absolut. Vi har ett miljötillstånd och alla våra utsläpp är reglerad - och vi har ett utsläppsgräns som ska vi ska ligga under, och det ligger vi under med stor marginal. Det märs dagligen och de siffrorna rapporteras till Länstyrelsen regelbundet. Och sen det görs också årligen en kontroll av våra egna analyser av en tredje part. Och miljön runt här i fabriken har förbättras väldigt mycket. Fabriken ligger väldigt fin i Vänerns sjögård. Alla människor som jobbar här bor i närheten, så vi är förstås mycket intresserade att miljön ska vara så bra som möjligt.

Maskinerna som tillverkar massa, papper och kartong har samtidigt blivit effektivare och snabbare. I Skoghall finns den största kartongmaskin i världen. På 45 minuter kan den producera 2,5 miljoner mjölkkartonger, berättar Kjell Kumlin, informationsansvarig på fabriken:

-  Den här kartongmaskinen nummer 8 byggdes 95-96. Idag är värlsdens störta maskin för vätskekartong. Den är 8 meter bred,och den byggnad som vi står i är över tre hundra meter lång. Vätskekartog är det som går till mijölk och josförpackningar, men vi gör också förpackningar för andra typ av livsmedel. Det ställs väldiga krav på att det ska vara en ren produkt samtidigt som den ska vara en styv av bra förpackning.

Vatten är ett annat ämne som används i stora .mängder av pappers - och massaindustrin. Och även vattenförbrukningen har förbättras avsevärt med den nya tekniken.

De gamla maskinerna som fortfarande används på flera håll i världen kan förbruka upp till 180 ton vatten för att producera 1 ton papper.

De nya använder bara några procent av det - 6 ton vatten för varje producerat ton papper, säger Anders Björn, vd i Metso Paper i Karlstad.

- Exempelvis kan man säga att det finns maskiner som tillverkas mer lokalt som t.ex. har en konsumtion av vatten på 150-180 ton vatten på 1 ton producerat papper. Och våra maskiner konsumerar 6-8 ton vatten per ton papper. Vi pratar alltså en faktorn på mellan 25-30 gånger mer vatten konsumtion. Detta gör att det medför fiber ute i vattendrag, och detta gör ju miljöeffekter. Så att det finns en oerhört stor potential för vår teknologi i det typ av länder.

På flera håll i EU förbättras nu denna teknologi som är renare för miljön, och på lång sikt kommer att hjälpa till att bromsa klimatförändringarna.

Och de nordiska länderna ligger i framkant när det gäller att leverera den moderna teknologin, säger Anders Björn.

-  Sverige och Norden samt stora delar utav Europa är väldig duktiga på det här området. Sverige och Finland har varit dessutom föregångsländer vad gäller att prova ny teknik och även implementera det. Leverantörerna som finns i de länderna är väldig starka, har fått en bra bas för att utveckla ny teknologi som gör att Norden står sig väldig stark då som referens anläggningar jämfört med övriga länder, hävdar Björn Andersson, vd i Metso Paper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".