Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utmaningar och möjligheter vid klimatmötet på Bali

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 12.02
Isen krymper i den arktiska bassängen

Växthuseffekten - skapad av genom människans energislukande användning av fossilbränsle - är på väg att skapa ännu större katastrofer på hela planeten, varnar klimatexperterna med alltmer övertygande bevis.Medan politikerna från de flesta av världens länder möts på FN:s stora klimatmöte på Bali försöker hitta lösningar på de svåraste knutar och motsättningar, fortsätter den ökande temperaturhöjningen på planeten. Därför är utfallet av klimatmötet på Bali mycket viktigt, säger klimatprofessorn Erland Källén i en intervju med SR International.

Reporter: Alberico Lecchini

Den mest uppmärksammade förändringen som klimatexperterna pekade på i sin senaste IPCC-rapport (FN:s klimatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change) är att isen i den arktiska bassängen krymper dramatiskt. Idag är den hälften så stor som för 20 år sedan.

Det berättar Erland Källén, professor i Dynamisk Meteorologi vid Stockholms Universitet och medlem i FN-klimatpanel.

- I Arktis har vi is över havet på vinter, det är precis istäckt. Men på sommaren smälter istäcken längs kanterna och blir mindre och mindre, på ett minimun på mitten av september. Sedan växer i sig genom vinter och pulserar sig fram och tillbaka. Men vad som har hänt de semnaste 50 åren är att det här minimum och blivit mindre och mindre, och just i år vad det extremt litet. Jämfört med 20 år sedan är isen bara hälften så stor. Och det hänger ihop m ed att uppvärmning i Arktis är ungeför dubbel så kraftig som det är för jorden som medeltal. Så det som händer i Arktis med klimatet verkar ske snabbare och mera dramatisk är annan effekter som jag sett på jorden, säger professorn.

Det är världens alla kolkraftverk, som släpper ut mest klimatpåverkande koldioxid, men den finns fler källor till den negativa utvecklingen, hävdar professorn Erland Källén.

-  Växtgasuppsläpp sker på alla delar i samhället. Det största delen är pga energiproduktionen, kolkraftsverk är den största enskild källa. I Sverige har vi inga kolkraftsverk, men i andra delar i Europa,USa och i andra delar av världen som Kina och India, så står kolkraften för den totala utsläppen.

De ökade utsläpp som kommer av utvecklingsländernas strävan efter ekonomisk tillväxt, och de rika ländernas ineffektiva energiförbrukning är två av de problem som mäste lösas. Det är de två stora knäckfrågorna under Balikonferensen, tycker Erland Källén.

Erland Källén hoppas att toppmötet på Bali som avslutas del 15 december kan leda fram till att en kompromiss, som ska ta vid efter att Kyotoprotokollet löper ut 2012.

Källén hoppas att man ska komma överens om en minskning på 20 procent av utsläppen av koldioxid, metan, freoner, kväveoxid m.m. fram till 2030 - och med 50 procent fram till 2050.

Om regeringarna i världen klarar av det, då finns det hopp om att den mest farliga uppvärmningsprocessen stoppas, och att temperaturen inte höjs med mer än 2 grader, hävdar professorn Erland Källén.

http://www.ipcc.ch/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".