Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Husbybor protesterar mot Svenska Bostäders planer

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 14.08
Barnen var med under mötet i Husbyträff

Det var häftiga toner i Husby norr om Stockholm när de boende i området träffade Göran Wendel, Svenska Bostäders VD under en frågestund i Husby Träff, med syfte att få veta om ombyggnadsplanerna i området ska tvinga hyresgästerna att flytta från sina lägenheter och aldrig komma tillbaka pga kraftiga hyreshöjningar.

Reporter: Alberico Lecchini

Även stadsdelspolitiker deltog i det laddade mötet och ca 200 hyresgäster följde frågestunden med stort intresse. Men Göran Wendel hävdar att förändringarna ska planeras tillsammans med ett Referenskvarter och Hyresgästföreningen i framtiden. Han erkänner att informationen kom fram till hyresgästerna på ett olyckligt sätt när man satte igång projektet.

Enligt Göran Wendel rör det sig om drygt 2000 lägenheter som ska byggas om. Projektet skulle ta mellan tio och femton år. En ny affärscentrum skulle byggas och fler gröna område. En del hus ska rivas ner och andra ska få fräscha fasader m.m.

Arne Johansson är med i Nätverket Järvas Framtid som kämpar för att stoppa Svenska Bostäders planer i Husby. Han tycker att det hittills inte funnits en riktig dialog mellan parterna och att Svenska Bostäder har skapat en otrygghet som aldrig förr har funnits i området. Han och hundratals andra hyresgäster har bildat nätverket Järvas Framtid som planerar bekämpa Svenska Bostäders lyxprojekt, som nätverket kallar det. Enligt SB:s egna preliminära uppskattningar skulle hyreshöjningar bli 75 procent dyrare på vissa lägenheter. Dessutom vill man lägga ner Dalhagasskolan för att bygga ytterligare nya bostäder.

Hyresgästföreningens ombud Johan Flygt anser att Svenska Bostäder inte har förhandlat än med Hyresgästföreningen - och Husby bör upprustas med varsamhet för att hyresgästerna ska få komma tillbaka till sina lägenheterna, menar han.

I början av nästa år är det tänkt att Svenska Bostäder, Referenskvarteret och Hyresgästföreningen ska samlas för att börja förhandla om hur Husbys ombyggnad ska planläggas.

Och trots den höga spänningen under mötet fanns det tid för att spexa innan det hela började... Husbybor vill inte tappa humören, inte än i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".