Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska pilgrimer på väg mot Mekka

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 09.12
Omkring 2 miljoner pilgrimer väntas besöka Mekka i år

Varje muslim, man som kvinna, som är fysiskt och ekonomiskt kapabel, bör en gång i livet bege sig på Hajj. Hajj är den obligatoriska pilgrimsfärden till Mekka och islams femte pelare. Man räknar med att cirka två miljoner människor från världens hörn reser på pilgrimfärd till Mekka varje år. Från Sverige åker cirka 4.600 personer, och de flesta av dem är svenska medborgare enligt Imam Hedi Arfaoui.

Reporter: Kenadid Mohammed

Hajj omnämns i Koranen i bland annat följande vers:  ” Vallfärden till denna Helgedom är en plikt gentemot Gud för var och en av er som har möjlighet att genomföra den. Och den som förnekar sanningen (skall veta att) Gud är Sig själv nog och inte behöver (någon eller något) i Sin skapelse.

Det första tempel som rests för människornas bruk var helt visst helgedomen i Bakkah

Hajj- ceremonin inleds vid den tolfte månaden i det Islamiska månåret, en månad som heter Dhul-Hijjah och därför så kan Hajj, precis som Ramadanfastan, infalla på olika tider under solkalenderåret.

I år infaller Hajj mellan den 19 och 23 december, det säger Imam Hedi Arfaoui, som ansvarar för Hajj-gruppen på islamska förbundet i Sverige.

Och när pilgrimmerna kommer till Mecka för att utföra pilgrimsfärden så ska de säga:”Labayk Allahumma, Labayk”, som betyder Här är jag, O Gud, här är jag (för att svara på din kallelse). Anledningen till att Mecka har en hög status inom islam är just Hajj.

Man räknar med att cirka två miljoner människor från världens hörn reser på pilgrimfärd till Mekka varje år. Från Sverige åker cirka 4.600 personer, och de flesta av dem är svenska medborgare enligt Imam Hedi Arfaoui.

Säkerhetsaspekten är en annan sida, som organisatorerna måste tänka noga, även om den har förbättrats både från Saudiarabiens och från förbundets sida.Dessutom har det tillkommit en obligatorisk försäkring för alla som reser från Sverige, enligt Hedi Arfaoui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".