Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Modersmåldagen

Modersmålsundervisning saknas i många svenska kommuner

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 12.32
Rågsvedsskolan där 90 procent av eleverna har annat modersmål än svenska.<br><br>

Över hälften av de närmare 170 kommuner som Skolverket inspekterat får kritik för att de i något avseende inte uppfyller sina skyldigheter när det gäller modersmålsundervisning.

Igår - på torsdagen -  firades  FN:s modersmålsdag men situationen har blivit sämre i Sverige. Skolverket har därför fått uppdrag från skolministern Jan Björklund att utreda om distansutbildning kanske kan bidra till att lösa den värsta lärarbristen i kommunerna.

Skolverket har hittat i sina breda inspektioner kommuner som både har förbättrad modersmålundersvisning och andra som med olika argument förklarar varför man misslyckas med det som grundskoleförordningen kräver, nämligen att kommunen är skyldig att anordna sådan undervisning för alla elever som har ett annat språk än svenska som dagligt umgängesspråk hemma. Undervisning behöver dock inte anordnas om lämplig lärare inte finns eller om antalet elever i en undervisningsgrupp understiger fem stycken när det gäller invandrarspråk. Däremot är det ett måste när det handlar om minoritetsspråk som samiska, romani, finska, jiddisch och torneåsvenska. Men Skolverkets jurist på inspektionsavdelningen Alf Johansson tycker att fler kommuner kommer med bara undanflykter.

Verkligheten är skiftande på olika ställen, konstaterar dock Solverket i sin analys.

Vissa språkgruppselever blir utan modersmålundervisning när det inte finns tillräckligt med lärare i kommunen, som påpekats. Och det bör tillägas att inte en enda modersmålslärare har utexaminerats i Sverige på 18 år - ett faktum som upprör många i skolvärlden.

Olof Norstedt, ansvarig för Mångkulturella Enheten i Eskilstuna kommun berättar om kommunens misslyckade strävan att t ex erbjuda språkundervisning på romani och andra språk beror på att man vill ha lämpade lärare som kan sin pedagogik. Örjan Nordstedt tycker att kommunen bör rekrytera lärare som har hög kompetens för att utbildningen ska ha kvalitet. Det behövs riktiga pedagoger för att utveckla språket, säger Nordstedt.

Och Eskilstuna har redan testat distansundervisning på försök under en termin, berättar han.

Men idén med distansutbildningen gillas inte av alla. Nabil Hagi, modersmålslärare i kurdiska språket i Järfälla Kommun, har bestämda åsikter kring denna fråga. Han menar att själva mötet med eleverna på skolan är en viktig del i barnens sociala utveckling.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (v) skolpolitisk taletsperson i partiet, tycker att distansutbildningen kan vara ett alternativ för vissa gleskommuner, men bara en tillfällig lösning så länge inte andra alternativ kan finnas i sikte. Det grundläggande problemet är dock att många politiker struntar i att föra resurser till denna utbildning, menar hon.

Bilden av hur modersmålutbildningen ser ut i kommunerna är inte entydig. Men verksamheten har på många ställen präglats av låg status, marginalisering och politikernas ointresse. Skolverket har uppmärksammat det och de fackliga organisationerna har goda skäl att kritisera det nuvarande läget.

Reportrar: Veli Brijani (Romani)

    Kenadid Mohamed (Somaliska)

    Alberico Lecchini (Nyhetsdesken)

                       ***

Sofia skola i Stockholm sedan i höstas anordnar modersmålundervisning på distans i minoritetsspråken jiddisch, meänkieli, finska, kelderash, lovara och arlí.

Emmabodakommun har också undervisat på distans bl a modersmål på Gymnasienivå. Sjöbo och Tomellila har planerat att starta också sådana kurser under denna termin. Och flera verkar vara på gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".