Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltfler barnfamiljer vräks i Sverige

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 14.58
Lådorna har samlats överallt i familjens bostad

Kronofogden har varnat att alltfler barnfamiljer vräks i landet. Bara under januari månad har 66 barn avhysts från deras boende tillsammnas med sina föräldrar. Kronofogdens prognos är att 1.500 barn kan drabbas under hela 2008. Ett uppmärksammat fall ägde rum i Uppsala kommun.

Reporter: Alberico Lecchini

En barnfamilj hotas av vräkning i Uppsala efter att ha missat betala halva hyran i augusti förra året. Mamman och fem barn mellan 18 och 9 år gamla riskerar att bli vräkta trots att Socialtjänsten ville betala hyreskulden på 3.089 kr.

Kvällen den 14 februari i år kom en inspektör från Kronofogden med 10 poliser för att avhysa Hassan Saids familj från lägenheten i stadsdelen Sävja i Uppsala.

Hassan Said som normalt inte bor ihop med familjen, hade den dagen barrikaderat sig tillsammans med mamman och alla barn. Polisen fick bryta sig in och då hittade de en grupp skrämda och skrikande barn. Polisbefälet bestämde sig då för att avbryta uppdraget och familjen bor fortfarande kvar i lägenheten i väntan på ett nytt beslut.

Det hela verkar vara ett invecklat fall där bostadsbolagen Uppsala Hem avböjde erbjudandet från Socialtjänsten att betala de drygt 3000 kr. En prestigefråga för Uppsala Hem efter att har varit hårda mot familjen - och inte vågar backa nu? Orsaken som bostadsbolagen åberopar är att familjen har varit störande förutom den obetalda halva hyran. Men Hassan Said och barnen har samlat en del namnunderskrifter från sina grannar som påstår att familjen inte stör sin omgivning. Det är dessutom svårt att bli vräkt p.g.a störning enligt regelverket - det måste vara mycket störande och ske ofta.

Hassan Said förnekar dock bestämt störningar och påstår att Uppsala Hem aldrig har kommit med något officiellt klågomal.

Det bör uppmärksammas att företaget hade erbjudit ett tvårummare för mamman och de fem barnen i Uppsala centrum. De accepterade inte alternativet av logiska skäl.

I den nuvarande lägenheten har flyttlådor samlats i köket och i två rum. Man har packat det mesta och har bara kvar den mest nödvändiga. Barnens skolarbete och koncentration har också fått lida efter den spända utvecklingen och av den otrygghet som dem upplever.

Hyresgästföreningen har försökt stödja familjen genom juristen Björn Collin som fick uppdraget när vräkningen redan var ett faktum. Rent juridiskt kan han inte göra så mycket, men han försöker påverka Uppsala Hem ändå, eftersom han tycker att hela processen är väldigt märklig om man tänker på att det är ett så litet belopp. Collin förnekar dock att det kan handla om rasism eller diskriminering från Uppsala Hem

Politiker i Uppsala kommun säger till media att de vill förhindra vräkningar av barnfamiljer men när en situation uppstår så händer inte så mycket. Även i Uppsala Hems styrelse sitter politiker. Då är det svårt att förstå varför det inte händer något i det här enskilda fallet. Medan det byråkratiska maskineriet långsamt maler vidare önskar sig familjen bara en sak.

- Rättvisa, säger Mohammed. Uppsala Hem bör be om ursäkt. Om de inte vill ha oss kvar i det här huset, då är det Socialtjänstens uppgift att hitta ett hus åt oss, säger Mohammed, 16 år gammal som hotas av vräkning tillsammans med resten av familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".