Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antal HIV-smittade ökar i Sverige

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 13.03
Fler fall av Hiv-smittade bland intravenösa missbrukare

Det pågår en HIV epidemi bland intravenösa missbrukare i Stockholm och andra städer. Men smittan drabbar också homosexuella män och hetersexuella par. Många av de drabbade har utländsk bakgrund - det gäller 50 procent av de drabbade enligt statistiken som Smittskyddsintitutet har sammanställt för år 2007.

Enligt statistiken fanns 500 HIV-smittade fram till sista december 2007. Det är en ökning på 20 procent jämfört med 2006. Då fanns det 300 fall.

Bland invandrade/asylsökande patienter finns personer från alla kontinenter. Bl.a. personer från Somalia, Eritrea, Kongo och länder från Östeuropa och Asien. I många fall vet folk inte att de är smittade, berättar Anders Blaxhult. När en asylsökande frivilligt acepterar att genomgå en hälsokontroll, upptäcker man hiv-infektionen.

Men den avgörande ökningen beror på ökad smitta inom Sverige. Den har stigit med 70 procent enligt Smittskyddsintitutet.

Bland intravenösa missbrukare har man upptäckt att en virusstam spreds från Finland redan under 2006. Men mycket beror också på att fler personer struntar att ha skyddat sex, berättar Anders Blaxhult.

Sexualundervisning i skolan är det mest effektiva sättet att nå befolkningen i Sverige. Men undervisningen är mycket ojämn i landet, tycker Anders Blaxhult. Någon allmän kampanj som för 10 år sedan verkar dock inte vara aktuellt för tillfället, tror han.

Trots att antal HIV-smittade ökar, är det relativa antalet lågt om man jämför med andra sexuella överförda sjukdomar som klamydia, där antalet drabbade var nästan 50 000 personer under 2007.

-– 

Idag kostar en hiv-smittad patient ca 100 000 kr per år.

Om man räknar vad det skulle kosta att medicinera och ge andra typ av service till alla smittade patienter så kan man räkna på följande sätt:

500 pers. x 100 000 kr = 50 000 000 kr. under ett år.

Källa: Smittskydsintitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".