Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Papperslösa bör avkriminaliseras

Publicerat torsdag 21 augusti 2008 kl 08.00
Folk demostrerar för att de papperslösa ska få stanna i Sverige

LO- ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att de fackliga organisationerna bör ta upp kampen mot diskriminering av papperslösa i arbetslivet och avkriminalisera deras arbete. Alla goda krafter i en demokrati bör motverka denna exploatering av människor, säger hon. Lundby-Wedins reagerade starkt efter Ken Loachs film ”It’s a free world” som visar hur hänsynslös papperslösa utnyttjas i Storbritannien och som spelades upp på LO borgen igår.

LO ochTCO vill också hitta en form för att biträda papperslösa. Den 3e september invigs ett center som ska ta emot människor som behöver juridisk hjälp eller annan typ av stöd.

Lundby-Wedin säger att hon för en dialog med det socialdemokratiska partiet för att idén om avkriminalisering ska bli verklighet. Och tvivlar inte på att få stöd från vänster- och miljöpartiet.

Idag vet man inte hur många papperslösa det finns i Sverige. Siffror som 15 000 personer utan papper nämns ofta. Men det finns andra som tror att det finns ett stort mörketal.

LO vill starta en informationskampanj via det nya centret som kan ge råd om vilka krav de papperslösa kan ställa till arbetsgivarna om att respektera gällande kollektivavtal.

LO:s ordförande vill också se en mer reglerad arbetskraftsinvandring som stoppar den utsatthet som många människor hamnar i - men samtidigt vill LO att man får rätten att stanna i Sverige om man har jobb, säger Lundby Wedin.

Men inte alla fackförbund vill ansluta papperslösa. Fastighets är den mest entusiastiska att rekrytera dem. Och det är inte konstigt eftersom många arbetsgivare inom städbranschen utnyttjar folk utan arbets- och uppehållstillstånd. Wanja Lundby Wedin vill att varje fackförbund ska avgöra själva om de vill ansluta papperslösa eller inte. LO ska inte blanda sig i vad varje förbund bslutar om frågan.

Men vad tror Sarwar, själv papperslös från Bangladesh och medlem i De Papperslösas förening om centret som LO och TCO ska inviga inom ett par veckor?

- Det inte hela lösningen. Men det är ett steg framåt, säger han.

Och Yacine Asmani, f.d. papperslös och ordförande i De Papperslösas förening, tycker att Papperslösas center ska vara en plats där varje individ kan få konkret hjälp och råd i olika frågor.

Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".