Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta krav på flyktingar skapar oenighet i oppositionen

Publicerat fredag 5 september 2008 kl 13.22
Veronica Palm, socialdemokraterna, riksdagsledamot

Det slår gnistor om den rödgröna oppositionen med Socialdemokraternas nya syn på migrationspolitiken. Förslaget som att strama upp asylpolitiken, anvisa den enskilde asylsökanden en lämplig kommunplacering samt att introduktionsersättning inte ska vara bidrag utan någon sorts lön för aktivt integrationsprocess, väcker protester hos vänster- och miljöpartiet. Men Veronica Palm, som är medlem i socialdemokraternas internationella rådslagsgrupp och taleperson i migrationsfrågor, anser att partiet har lärt sig av tidigare misstag. Nu är det dags att revidera vår politik, säger hon till SR International.

Veronica Palm anser att kommunerna bör premieras med en särskild bonus när de tar det största ansvaret för att ta emot flyktingar.

Och för att lyckas med den snabba integrationen har rådslagsgruppen kommit på att ett hinder i denna utveckling är lagen om eget boende (EBO). Man vill inte lagstifta om det, men varje individ ska få ett erbjudande om lämplig kommunplacering. Som flykting ska man för övrigt få ett personligt ombud som kan hjälpa till att ta fram en individuell introduktionsplan, säger Veronica Palm.

Palm kan inte ge svar däremot på vem som ska ansvara för denna introduktionsplan. Är det Migrationsverket, någon annan myndighet? Det finns inga konkreta förslag än så länge, svarar hon. Men Palm litar på att en lösning ska hittas för att den individuella planen ska kunna ge flyktingar den introduktion som öppnar dörren till den framtida integrationen. Därför bör myndigheterna ha ett större ansvar i denna utveckling, tycker hon.

Bodil Ceballos, miljöpartiets riksdagsledamot, tycker att socialdemokratin med sina skärpta förslag närmar sig moderaternas migrationspolitik som förra veckan presenterades av Migrationsminister Tobias Billström. Och det är Sverigedemokraterna som spökar bakom båda partiers skärpta krav, tycker hon.

Men Veronica Palm hävdar att det inte är på det viset. Sverige ska ha en rättssäker och human flyktingpolitik, och socialdemokratin ska garantera att det ska bli så i framtiden, hävdar hon.

Vänsterpartiets talesman i migrations- och flyktingfrågor, Kalle Larsson, kommenterade genom partiets webbsida ”att asylsökande ska tvingas bosätta sig i de kommuner som anvisas dem. Liksom moderaterna tänker socialdemokraterna alltså föra en politik om hårdare krav på asylsökande och flyktingar”. Kalle Larsson befinner sig i Australien och kunde inte nås per telefon.

Att de tre partierna är osams när det gäller migrations- och flyktingpolitik är uppenbart. Men Bodil Ceballos är ändå optimistisk och tror att det går att förhandla fram en gemensam politik om de tre partierna bildar regering 2010.

Den socialdemokratiksa rådslagsgruppen ska presentera det slutgiltiga förslaget till partiet i december för en allmän intern debatt. I gruppen ingår, utöver Veronica Palm, bland andra f.d. migrationsminister Jan O. Karlsson.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".