Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studie: Fritt bostadsval bra för integrationen

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 14.11
Upprörs över flyktingars boendesituation: Anders Lago, kommunalråd (s)

Flyktingar som väljer bort Migrationsverkets anläggningar och istället bosätter sig i eget valt boende, oftast inneboende hos släkt eller vänner, har större chans att så småningom få både arbete och skaffa sig en bostadsrätt eller hus. Det visar Boverkets senaste rapport där man har studerat flyktingar som bott i Sverige i tio år. Och Migrationsminister Tobias Billström säger till Ekot att Boverkets rapport är ett tungtvägande argument för flyktingar att själva välja bostadsort.

Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, säger till SR International att han ser hela integrationspolitiken som ett stort misslyckande. Han håller fast vid att myndigheterna måste styra flyktingarnas boende.

Ja, trots att eget valt boende, så kallat EBO, som ofta innebär att man bor trångt, oftast inneboende hos sina landsmän och dessutom tvingas att flytta ofta, för att inte ligga till last. - Så är det lättare att integreras i det svenska samhället - att få jobb och skaffa sig en egen bostad.

Studien visar också att mer än hälften av flyktingar som kommer till Sverige väljer EBO. Och skälet till det är att Migartionsverket oftast inte kan erbjuda ett konkret boende, det är långa väntetider och man vet inte var man hamnar till slut. Många väljer därför att bo kvar hos sina släktingar eller vänner trots att det är trångt. De anläggningar som Migrationsverket föreslår ligger ofta långt bort från tätorter där flyktingarna känner folk och för det mesta långt bort från orter där de kan få arbete.

Att styra flyktingarnas val - hur meningsfullt är det?

På senare tid har politiker fört fram förslag på att mer styra flyktingarnas val av bostadsort för att på så vis få bukt med den massvisa flytten till kommuner som redan har ett stort antal flyktingar.

Veronika Palm, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott tycker ändå att eget valt boende betyder mer problem än Migrationsverkets boende: Det eftersom man i de kommunerna haft svårt att få fram tillräckligt antal bostäder och ordna arbete till flyktingarna.

Men nu visar alltså en ny undersökning att personer som under sin asyltid själva fick välja sitt boende har en bättre integration, större chans att ha eget hem eller bostadsrätt och arbete i jämförelse med personer som bott i anläggningsboende.

Reporter: Monika Titor 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".