Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pengar till översättning av svensk litteratur

Publicerat lördag 27 december 2008 kl 06.00
Ett urval av svenska barnböcker översatta till andra språk.

Kulturrådet mer än fördubblar stödet till översättning av svensk litteratur till andra språk, från 1, 8 miljoner till 4 miljoner. Under 2008 har utländska förlag sökt och fått pengar till översättning av 200 svenska böcker. - Det är faktiskt en ökning jämfört med vad det varit tidigare år, säger Louise Thurén från Kulturrådet.

-Jag tror att svensk litteratur börjar bli väldigt uppmärksammad utomlands, säger Louise Thurén handläggare på Kulturrådet. 

Astrid Lindgrens barnböcker är i dag översatta till 90 språk och nu börjar även andra svenska författare att vinna mark utanför Sverige. I år har Kina ansökt och fått översättningsstöd för Mamma Mu böckerna, skrivna av Jujja och Thomas Wieslander. Serbien har ansökt och fått pengar till att översätta Åsa Linds bok Sandvargen. Ukraina kommer att översätta Gösta Knutssons Pelle Svanslös och taxen Max. Och Annika Thors barn-och ungdomsböcker kommer att översättas till ryska.
Tidigare sköttes utdelningen av översättningsstöd av Svenska Institutet, som lyder under Utrikesdepartementet. 2008 förflyttades översättningsstödet istället till Kulturrådet, som lyder under Kulturdepartementet och i samband med det så bestämdes det att medel till översättning av svensk litteratur till andra spårk, ska fördubblas, från 1,8 miljoner till 4 miljoner. Under 2008 har utländska förlag fått pengar för översättning av drygt 200 svenska böcker.

- Från så gott som hela världen kommer ansökningar och det gäller både fackböcker, skönlitteratur och barn och ungdoms böcker. Men också dramatik, till exempel så kan en teater söka om de ska sätta upp en pjäs, så kan de söka för översättning, eller om de vill ge ut dramatik i bokform, säger Louise Thurén, handläggare på Kulturrådet.

Hur funderar ni när ni bestämmer?

- Vi vill gärna ha en spridning i länder och att det är nya, tidigare ej översatta föärfattare. Sen är vi restriktiva när det gäller deckare. De säljer så bra ändå, säger Louise Thurén.

Du sitter och bläddrar i den här listan.
- Mm, det är ju väldigt roligt. Till exempel Iran, där har vi en ansökan från en ensam förläggare som vill översätta Lars Noréns dramatik. Det är ju väldigt spännande. Det går ju också till så att ingen får sitt bidrag förrän vi får den tryckta boken, för att vi ska vara garanterade att de faktiskt kommer ut också. Både Frankrike och nederländerna har ju ganska mycket svenkt. Torgny Moberg är populär i flera länder. Klas Östergrens, både Gentlemän och Gangsters är också en sådan som kommer från ett par olika länder. Ryssland är väldigt igång med att översätta mycket svenskt. Vi har i år förutom Klas Östergren, Sven Lindqvist, ungdomsboksförfattarinnan Annika Thor kommer ut i Ryssland, det är roligt. Serbien är ju väldigt intresserat av Astrid Lindgren, det är ju inte det enda landet som är det. Men de har ansökt om många. Både Emil och Karlsson på taket, vill de ge ut. Spanien har många ansökningar i år också, de vill ge ut Harry Martinssons dikter, det är lite udda i Spanien, spännande tycker vi. Storbrittanien förstås, det är ju de stora länderna som har mycket. Tjeckein vill också ge ut Torgny Lindgren. Tyskland är väldigt snabba på nya böcker. Nu har de sökt för flera av de nya. USA vill också ge ut Göran Sonnevi, Mozarts tredje hjärna, det är också sådant som är lite extra roligt, säger Louise Thurén, handläggare på Kulturrådet.

Reporter: Monika Titor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".