Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rinkebyakademien skapar kontakt mellan ungdomar och näringsliv

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 18.00
Sociala koder ska bli deras väg in på arbetsmarknaden

I ett samarbete mellan Rinkebyskolan och AFR, föreningen Akademiker från Rinkeby, har projektet Rinkebyakademien just dragit igång. Projektet syftar till att sammanföra ungdomar från Rinkeby och andra Stockholmsförorter med ledande företag inom näringslivet. Geronimo Unia är ordförande för Akademiker från Rinkeby och projektledare för Rinkebyakademien.

Projektet drog igång med en fest strax innan jul där ett 60 tal elever och tiotals företagare fanns på plats, och där priser delades ut till elever som särskilt utmärkt sig i skolan. Och tanken med projektet är att ledande företag inom näringslivet ska kunna ställa upp som mentorer för just dessa elever. Två eller tre gånger per termin ska eleven träffa företagare och lära sig viktiga sociala koder. Företagen ska också vara elevernas första kontakt i arbetslivet, en kontakt som är väldigt viktig för att de inte ska hamna i ett moment 22, säger projektledare Geronimo Unia.

Rektorn på Rinkebyskolan Börje Ehrstrand tycker att leverna bäst lär sig sociala koder genom folk som redan är etablerade på arbetsmarknaden

En av eleverna som fick pris, och som ska så småningom börja besöka ett företag för att lära sig viktiga sociala koder inom näringslivet är 15 åringa Rejkad Nadim. Han tyckte att det finns viktiga saker som man kan lära sig genom nära kontakt med arbetsmarknaden

Rejkad pratade bland annat om Stavros Louca, kändisläraren från tv programmet Klass 9A - ett program där en klass på en nedläggningshotad skola fick hjälp av landets främsta pedagoger för att i slutet av terminen bli en av landets tre bästa.

Tillsammans med Unia, är Stavros Louca en av initiativtagarna bakom projektet Rinkebyakademien. Han säger själv att projektet Rinkeby Akademien är ett tillfälle för att visa elever med invandrarbakgrund att de också kan bli stora.

En av de företag som lockats till projektet är ett ingenjörskonsult företag. Dess VD Dimitris Gioulekas anser att projektet är en bra möjlighet för båda eleven och företagaren.

Under en treårsperiod ska eleverna lära sig sociala koder som behövs i näringslivet, medan företagarna ska kunna få en inblick i världen genom alla språk och kulturer som Rinkeby har att erbjuda. Det gör att situationen blir givande för båda sidorna, menar Geronimo Unia.

Reporter Firas Jonblat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".