Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnkraften åter en het fråga

Publicerat tisdag 3 februari 2009 kl 14.14
Atomkraft?... Ja, tack?

Kärnkraften har på nytt hamnat i den svenska klimatdebattens fokus. Inom alliansregeringen kan man vara på väg mot en gemensam syn där nya satsningar på kärnkraften ska trygga behovet av el och också nå klimatmålen. Inom socialdemokratin är bilden mer splittrad och bestämt nej till ny satsning på kärnkraften säger Miljöpartiet.

Kärnkraften svarar idag för omkring hälften av den svenska elproduktionen. Tio kärnkraftverk finns kvar i drift sedan de två i Barsebäck i Skåne stängdes för några år sedan. Någon nya avvecklingsplan för de tio finns inte. Miljöpartiet vill gå vidare och avveckla, men frågan är politiskt svår och kräver en bred uppgörelse.

Kristdemokraterna har ju nyligen svängt i frågan och accepterar att kärnkraften ska finnas kvar och att de tio reaktorerna idag tom ska kunna ersättas av nya när de tjänat ut. Gamla antikärnkraftpartiet centern har också intagit en mer förhandllingsvillig position.

Folkpartiet vill satsa på mer kärnkraft än vad vi har idag och moderaterna har alltid varit positiva.

Inom socialdemokratin finns olika uppfattningar om kärnkraften och framtiden, men sedan gammalt finns det många tunga LO-förbund som oroar sig för att inte minst basindustrin ska få problem med konkurrensmässig el.

Frågan är hur socialdemokratin ska landa i frågan och hur man sedan också ska få en uppgörelse till stånd med sina samarabetspartiet på vänstersidan och sedan ska det hela också helst sys ihop tvärpolitiskt.

Enligt en opionionsundersökning som Demoksop gjort på uppdrag av flera LO-förbund och närinslivsorganistaioner, så är 62 procent av svenskarna idag för kärnkraft också i framtiden. 18 procent är emot.

Och ser man enbart till de med socialdemokratiska sympatier så hamnar siffrorna på samma nivå, klart ja till kärnkraft framöver alltså.

Frågan om hur man ska hantera kärnkraftens avfallsproblem skjuts gärna på framtiden.

För socialdemokraterna är kärnkraften , inte minst mot bakgrunden av opionssiffrorna nyss, en knepig fråga. Jan -HenrikSandbeg är ordförande för Pappers, ett LO-förbund där billig el är väsentlig för skogsindustrin och arbetstillfällena där, och i SVT:s aktuellt, där övriga röster också var hämtade ifrån, fick han frågan om socialdemokraterna kan förlora valet på inställningen till kärnkraften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".