Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Krav på biståndstagarna bör handla om demokrati"

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 11.21
Gaza i väntan på bistånd

Biståndsorganisationer samlade inom Forum Syd vill att Sverige höjer krav på mottagarländerna. Dessa krav bör gälla demokrati och mänskliga rättigheter och inte handla om ekonomiska prestationer. Sven Elander, statsvetare från Forum Syd, påminner om sin organisations vädjan nu då biståndsminister Gunilla Carlsson besöker en rad länder just för att diskutera nya grepp i kampen mot fattigdomen och för demokrati. Hennes resa började i Sharm el-Sheikh där det hålls givarkonferens för Gaza.

– Många länder krävs på ekonomiska reformer som inte sällan för med sig negativa konsekvenser, menar Sven Erlander.

Biståndsfrågan har aktualiserats när den senaste rapporten från miljöorganisationen Global Witness avslöjade att vissa makthavare plundrar sina länder och ändå får bistånd. Kambodja, som är ett prioriterat land för det svenska biståndet, är ett exempel på hur exploatering av naturresurserna hamnar i några politikers fickor.

Alliansregeringen har förändrat en del av utvecklingspolitiken och vill att biståndet ska bli effektivare med fokus på fattigdomsbekämpning, demokrati, mänskliga rättigheter (MR) samt fred och säkerhet.

Därför inriktas det bilaterala biståndet till ett mindre antal länder - drygt 30 stycken,

Men hur borde biståndet då delas ut bland de fattiga länderna för att undvika korruption och förstärka demokrati och MR? Är det regeringarna och myndigheterna som ska få pengarna eller de frivilliga biståndsorganisationerna?

Sven Elander säger att det kan finnas fler kanaler i denna strategi beroende på hur landets regering respekterar demokrati och MR.

*************

Forum Syd har ca 500 projekt världen över med fokus på ökad jämställdhet, demokrati, rätt till utbildning och insatser för att förebygga hiv. Det är några exempel på projekt som genomförs. Projekten sker i samarbete mellan svenska och lokala organisationer.

FAKTA OM BISTÅND

Sveriges bistånd uppgår till drygt 33 miljarder, vilket motsvarar en procent av vid budgeteringstillfället beräknad BNI. Från denna ram görs avräkningar om 3,8 miljarder kronor, till exempel för flyktingkostnader.

Det återstående beloppet under utgiftsområde 7 - Internationellt bistånd - uppgår till 30 miljarder, vilket bland annat innefattar anslag för biståndsverksamhet och reformsamarbete i Östeuropa. I detta ingår även 45,6 miljoner kronor för samarbete med Östeuropa som inte klassificeras som utvecklingsbistånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".