Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket förnekar kontroll av asylsökandens bankkonton

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 10.37
Betalning eller kontroll medel?

Migrationsverket använder inte ICA-kort för att kontrollera var och när en asylsökande handlar. Det är svaret som verket ger efter att det blev känt att Datainspektionen utreder huruvida Migrationsverket använder ICA–bankens uppgifter. I en anonym anmälan påstås det även att verket kan spärra korten för att tvinga den asylsökande att komma till möten.

Migrationsverket har idag ca 25 000 konton hos ICA-Banken och via dessa kort betalar de ut ersättningen till de asylsökande.

Frågan som inspektionen ska avgöra är om Migratiosnverket bryter mot personuppgiftslagen när asylsökanden handlar och betalar med sitt ICA-bankenkort. Det säger Per Lövgren, pressekreterare hos Datainspektionen.

”Ja, det är väl det ska vi kolla på, om det här strider mot personsintegriteten enligt personuppgiftslagen -som är den lag som vi är tillsynsmyndighet för”, säger Lövgren.

Kortet har bara ett kontrollnummer och inget namn eftersom asylsökanden inte har svenskt personnumer.

Teoretisk skulle då varje inköp gjort av asylsökande kunna kontrolleras av Migrationsverket som är den egentliga kortinnehavaren.

Men att verket skulle kontrollera var och när en asylsökande handlar förnekas bestämt av Johan Rahm, presschef hos Migrationsverket.

” Vi har inte alls ett sådant uppsåt. Vi ser det som en service till den asylsökande. Men nu får naturligtvis Datainspektionen titta närmare på frågan och se om det kan finnas en sådan risk. Och då bör vi rätta oss efter var de säger. Vi vill hjälpa de asylsökande att få en lättare hantering av sina pengar och därför har vi fått det här systemet”.

Migrationsverket har idag ca 25 000 konton hos ICA Banken.

Systemet gjordes via en offentlig upphandling och det var ICA Banken som tog hem beställningen.

Syftet med kortet var att undvika att asylsökande skulle köa för att få sina pengar varje månad hos Svensk Kassaservice eller annan bank.

Varje asylsökande får drygt 2000 kr i månaden av Migrationsverket.

ICA bankens presschef Staffan Ekengren säger till SR International att banken inte har möjlighet att kontrollera hur kortet används av asylsökanden.

”All hantering utav korten och hur de används och av vem, det vet inte vi. Det är Migrationsverket som helt och hållet svarar för sig själva. Så vi levererar bara korten till dem”, säger Staffan Ekergren.

Datainspektion har alltså börjat granska Migrationsverket i Norrköping för att avgöra om myndigheten bryter mot personuppgiftslagen och vilka anställda som har tillgång till de känsliga personuppgifterna.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".