Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvinnodagen

"Invandrarkvinnor är dubbelt förtryckta"

Publicerat söndag 8 mars 2009 kl 01.00
Zakia Khan, ordförande i InterFem

Sverige klassas ofta som ett av de mest jämställda länderna i världen. Det påstås t.o.m. att det är en del av den svenska modellen, och kanske ett särskilt nationellt särdrag. Inför den Internationella kvinnodagen den 8e mars är det många kvinnor som frågar sig om detta stämmer. En av dessa kvinnor är Zakia Khan, egenföretagare och ordförande i Interfem, en tankesmedja och resurscentrum för kvinnor med rötter i andra länder och kulturer. Många av dessa kvinnor utsätts för ett dubbelt förtryck på arbetsmarknaden, menar Zakia Khan, som själv har indisk och norsk påbrå.

”Ja, de glöms bort, de utsätts för ett dubbel förtryck, de är kvinnor från ett annat land, som är mörkare och med ett icke svenskklingande namn. När man pratar om jämställdhet så ser jämställdhetsförespråkare ofta på en kvinna som bär slöja som en förtryckt kvinna. Och därför så tycker man inte att den kvinna som bär slöja på sin arbetsplats inte ska få rätt att arbeta, det blir ett dubbelt förtryck” hävdar Zania Khan.

Tankesmedjan InterFem jobbar med konkreta projekt efter den typ av diskriminering som de själva utsätts för på arbetsmarknaden. De vill marknadsföra egna och varandras tjänster, skapa tillväxt och utveckling i samhället, och inte minst jobb åt de själva och varandra. De säger sig vara trötta på att vänta på otillförlitliga löften.

Zakia Khan har också gått den långa vägen...

” Vi har väntat länge, vi kvinnor med högre utbildning, och där kan vi se att det är väldigt få som jobbar inom sin yrkesutbildning. Många av o ss är första generationens invandrare, vi kom till Sverige som vuxna, och jag tror inte att det är någon som inte upplever att hon har varit utsatt för diskriminering någon gång. Och för mig kan det betyda att jag har sökt två, tre, fyra tio gånger så många jobb än en svensk kurskamrat till mig innan jag blir erbjuden ett. Fast jag pratar bra svenska, jag kan skriva väldigt bra, jag känner Sverige väldigt väl”...

Zakia Khan valde en annan strategi när hon insåg att det skulle vara nästan omöjligt att få ett jobb trots studier och erfarenhet. Hon startade eget efter att ha haft många projektanställningar och studerade på universitet.

”Man väljer att inte se diskrimineringen”, hävdar hon efter så många turer på arbetsmarknaden.

”Jag har inte fått möjligheten, jag har jobbat inom kommunen, inom statliga myndigheter, på universitet och länstyrelsen. I många situationer där man har en utländsk- och en svenskfödd och med samma kvalifikationer, då väljs den svenskfödde, inte för att man ser nåt hinder utan för att man anar att det kan uppstå problem”, säger Zakia Khan.

Hon tycker att svenska kvinnor har ett större uttrymme att säga sin mening och vara lite uppkäftiga på samma sätt som många män,

Men när det gäller kvinnor från andra kulturer då kan man se en annan attityd, säger Zakia Khan.

”Jag tror att det finns medvetet eller undermedvetet en förväntan att invandrade personer, invandrarkvinnor, att vi ska hålla tyst och vara nöjda och glada för att vi fick komma till det här fantastika landet. Och det har jag väldigt svårt att finna mig i. Jag känner att jag vill bo kvar här men jag känner också att jag behöver inte vara tacksam för det, jag tycker att jag har bidragit tillräcklig till det här samhället”, avslutar Zakia Khan, ordförande i tankesmedjan InterFem.

AVA: InterFem har sitt säte i Uppsala och driver konkreta projekt för att skapa jobb och tillväxt i samhället.

Interfems egen länk:

http://www.interfem.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".