Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gnosjö bästa kommun på integration

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 10.54
Gnosjö kommuns ordförande Lars Åke Magnusson

Gnosjö kommun i Småland fick för andra året i rad utmärkelsen ”Bästa kommun på integration”. Bakom rankningen står tidskriften Fokus som granskat de 290 kommunerna. Kommunstyrelsens ordförande Lars Åke Magnusson (KD) hävdar att det är sysselsättning och den väl strukturerade Svenska för Invandrare (SFI) som är nyckeln till framgången:

Språkkunskaperna har varit bristfälliga förut bland många invandrare pga att Gnosjö hade prioriterat jobben framför språkkunskaper.

Därför satsar kommunen extraresurser till kurser i Svenska för Invandrare (SFI) som nu börjar ge resultat, enligt Magnusson.

Kommunen har dessutom anställt en person som ska samordna projektet ”Mötesplatser” för arbetslösa. Syftet är att arbetslösa inte ska isolera sig hemma utan ska träffa andra, hitta på aktiviteter och få nya tips på arbetstillfällen.

Gnosjö har bara drygt 10 000 invånare och var femte har utländsk härkomst. Kommunen har den överlägset högsta sysselsättningsgraden bland utlandsfödda trots lågkonjunkturen som börjar att kännas på arbetsmarknaden. De flesta flyktingar och invandrare kommer från Polen, Vietnam, Somalia och Bosnien

Gnosjö kommun har gått från en arbetslöshet som låg på 1 procent i fjol och nu har ökat till drygt 5 procent idag.

- Många av de arbetslösa är tyvärr utrikesfödda, och vi har en utmaning att få dem tillbaka i arbete, säger Magnusson.

I Hylte kommun, som kom trea på Fokus rakningen, råder samma optimism trots att konjunkturen viker.

- Nu ska vi övervintra 2009 och 2010, men sen kommer våra duktiga småföretagare att behöva arbetskraft igen, och då måste vi hjälpa till att validera den kunskapen och kompetensen som finns bland invandrarna, säger kommunsstyrelseordförande Lennart Ohlsson (C).

Gnosjö kommun följs i rankningen av följande kommuner: Knivsta, Hylte, Älmhult och Södertälje.

Reporter: Alberico Lecchini

Hela listan kan ses på följande länk:

http://www.fokus.se/2009/03/den-smalandska-modellen/

Fokus har rankat Sveriges kommuner ur ett integrationsperspektiv. Samtliga 290 kommuner har rangordnats utifrån sju olika kriterier. Den totala placeringen är en sammanvägning av de sju kriterierna som är följande: andel utrikes födda, flyktingmottagande, absolut sysselsättning, relativ sysselsättning, absoluta ohälsotal ,relativ förvärvsinkomst, Källa: Fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".