Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för könskvotering efter SLU-dom

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 16.26
SLU fälls för köndiskriminering vid Uppsala tingsrätt.

Kvinnliga sökanden till veterinärutbildningen vid SLU har drivit ett fall mot skolan för att den kvoterat in män under åren 2006-2007. Var och en av kvinnorna ska få 35 000 kr i skadestånd efter Uppsalas tingsrätts dom. SLU ville rätta till den stora obalansen mellan könen genom att lotta in fler män. Men det slog fel, enligt tingsrättens dom.

- Det här är ingen marginellt företeelse”, säger Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa som är kvinnornas ombud.

I juli 2008 stämde 44 kvinnor SLU för könsdiskriminering. Det är det är den första grupp som driver ett diskrimineringsfall i rätten, enligt Centrum för rättvisa.

De begärde skadestånd sedan manliga studenter vid antagningen till veterinärutbildningen 2006 och 2007 i ett s.k. ”viktat lotteri” visade sig ha 38 gånger så stor chans som kvinnor med lika bra meriter att få en plats. Kvinnorna hade högsta betyg från folkhögskolan, men männen fick förtur i lottningen eftersom skolan sedan tidigare hade fler kvinnliga studenter och ville jämna ut könsfördelningen.

SLU som företräddes av JK, hävdar att man följt högskolelagen på råd av Verket för högskoleservice (VHS), men den i sin tur kom i kollision med likabehandlingslagen. Och då uppstod tolkningsvårigheter.

- ”Vi månade nog om att vi skulle få en bra fördelning av studenterna inom utbildningen”, säger Lena Andersson Eklund, prorektor vid SLU.

Könsfördelningen vid veterinärutbildningen är till kvinnors fördel sedan länge. 1980 var det 50 procent för varje kön, men 2008 var det 89 procent kvinnor och bara 11 procent män.

SLU ville rätta till denna obalans genom viktat lotteri. Men det slog fel eftersom den svenska diskrimineringslagstiftningen bygger på ett EU-direktiv och när man ska tolka det ska man ta hänsyn till hur EG-domstol har beslutat i liknande fall, påpekar Gunnar Strömmen.

- Vår egen diskrimineringslagstiftning måste tolkas på det sättet att det stämmer med EU-direktiv som ligger till grund för den, säger Gunnar Strömmen.

Men fallet ska överklagas av Justitiekanskern.

- Vi vill att det ska redas ut ordentligt, säger prorektor Lena Andersson Eklund.

Veterinärutbildningen får drygt 10 ansökningar för varje plats vid varje termin. Trycket är stort på den enda vetärinärutbildning som finns i landet. SLU slutade använda den ”viktade lottningen”mellan män och kvinnor i fjol. Nu väljs 50 procent av platserna via högsta betyg, och resterande 50 procent genom en enkel lottning utan att ta hänsyn till kön.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".