Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skillnaderna i hushållsbudgeten mellan arbetslösa och de med jobb ökar

Publicerat torsdag 16 april 2009 kl 12.30

Det är ökade insatser mot arbetslösheten som ger tonen åt vårpropositionen som finansminister Anders Borg presenterade igår. Inga reformer avsedda till att direkt förbättra hushållens ekonomi föreslås. Men, Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea, är inte överraskad:

– För de som har arbete och som räknar med att behålla det borde det inte finnas stora ekonomiska bekymmer, menar hon.

2009 blir ändå för de flesta hushåll ett bra ekonomiskt år under förutsättning att man får behålla jobben och vara frisk. Det tredje jobbskatteavdraget med ytterligare några 100-lappar i månaden i lägre skatt infördes ju i januari och under våren kommer lönepåslag med 3-4 procent för de flesta.

Räntorna har sänkts vilket gynnar de med stora lån på bostaden och ytterligare en räntesänkning är att vänta inom kort.

Skillnaderna mellan att ha arbete och att vara arbetslös ökar ytterligare, och vårbudgeten är tom på förslag som påverkar hushållens ekonomi, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea:

– Man kan väl säga att det här i mycket handlar om att vidta åtgärder för att hålla Sverige på fötter under den här krisen och möta en ökad arbetslöshet som man är väldigt orolig för. På så vis kan man säga att indirekt påverkas vi ju alla i förlängningen beroende på hur det går och hur många som blir arbetslösa. Annars är det inte mycket som direkt styr mot privatekonomin. Man har inga förändringar för hushållens ekonomi vad gäller bidrag eller pensioner, skatter eller studiemedel – ingenting sådant är man inne på nu – utan det kommer i så fall i höstbudgeten.

Det stora flertalet svenskar får det alltså bättre ekonomiskt i år, men samtidigt är man försiktig med att konsumera pengarna. Hellre lägger man undan pengar, om man kan, i fall krisen skulle drabba det egna hushållet eller närstående. Och då hjälper det inte att finansminister Anders Borg och andra uppmanar oss till att köpa varor och tjänster för att få fart på hjulen igen. Ingela Gabrielsson anser att detta är ett problem som egentligen inte borde finnas i dagens läge:

– De som har ett arbete och räknar med att behålla det kan faktiskt njuta av skattelättnader, rotavdrag, låga räntor och liknande som gör att den egna ekonomin skulle kunna vara väldigt bra. Men oron sprider sig och människor avstår från att konsumera - medan det egentligen vore bra om vi konsumerade lite mer och på så sätt fick Sverige på fötter.

Enligt Ingela Gabrielsson är det en grupp i samhället som nu råkar mer illa ut än någon annan och det är ungdomarna. Både för dem som har fått sitt första jobb och de som studerar och ska till arbetsmarknaden ser det dystert ut.

- Arbetsgivarna bör våga anställa. Även sommarjobben är allt glesare – så man måste hitta egna kreativa lösningar och våga sälja sina tjänster själva, menar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".