Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klockrent, säger jurist om Pirate Bay-dom

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 12.45
Professor Jan Rosén

De fyra åtalade som ligger bakom fildelningssajten The Pirate bay, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström, fälls av Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De döms till fängelse i ett år och ska dessutom betala skadestånd på drygt 30 miljoner kronor. Tingsrätten är enig i sin dom. Enligt domen är det flera omständigheter som motiverar att straffet blev så pass strängt. De åtalade har haft kännedom och insikt i fildelarnas brott mot upphovsrättslagen, och de har främjat upphovsrättsbrott, bland annat genom att tillhandahålla välutvecklade sökfunktioner. Att de döms att betala drygt 30 miljoner kronor i skadestånd och inte 100 miljoner. Jan Rosén, professor i civilrätt och forskare i immaterialrätt, medie och marknadsrätt vid Stockholms Universitet, säger att domen var inte överraskande.

-Domen fastställer det som jag tror att alla initierade kände till och hade på känn, det här är ett resultat som är tämligen klockrent i den upphovsrätt som gäller idag. Den fastställer att sådana beteenden som The Pirate Bay har gjort sig skyldig till, de är brottsliga. Det har ju ifrågasatts under senare år, men det råder ingen som helst tvekan efter den här domen att det här är någonting som utgör intrång, också som medverkansbrott.

-Kan man säga att det här är en stor triumf för upphovsrättsinnehavarna?

-Man måste nog säga det, eftersom upphovsrätten och dess funktioner har ifrågasatts så kraftfullt under senare år, särskilt i Sverige. Detta trots att det inte borde vara någon tvekan om rättsreglernas innehåll. Allt det här har ju satts i fråga på ett mycket kraftfullt sätt, och det har förvillat allmänheten, vill jag påstå. Den här domen ställer allting till rätta i den meningen att det som alla initierade har känt till, det bekräftas i domen.

-Man har i debatten infogat detta med att oskyldiga kommer att drabbas i framtiden genom den praxis som kommer att skapas av en sådan här dom ... vad tror du, kan det bli ett problem för enskilda personer?

-Det som är kärnan i Pirate Bay-målet, det är att de i så oerhört stor omfattning och direkt uppsåtligt har ägnat sig åt medverkan till intrång. Alltså, volymerna har spelat roll här, och deras uppsåtlighet, viljan att begå brotten. Det stämmer inte på den breda allmänhetens nedladdande för eget bruk. Det är en helt annan arena. Domen säger strängt taget ingenting om sånt som rör den breda allmänhetens tillgång till skyddat material. Jag tycker det är väldigt bra att Stockholms tingsrätt har tagit sig mödan att så i detalj försöka pedagogiskt beskriva hur man har resonerat. Återigen, detta är en mycket välskriven dom, mycket detaljerad och en klockren träff i rättsfrågorna. Och domen rundar inte de svåra frågorna.

-Är det uteslutet att hovrätten och Högsta domstolen kan döma på annat sätt?

-Det enda jag kan tänka mig, det är att man kommer fram till en annan påföljd, eller förändrar skadeståndsbeloppens storlek. 

-Man pratar om att det kan sluta i EG-domstolen. Ser du en sådan framtid, när frågan är så skarp?

-Det tror jag inte. Om EG-domstolen skulle ta det så skulle det för det första handla om att de här herrarna i The Pirate Bay INTE var ansvariga för det här, då kunde det möjligen bli en fråga för EG-domstolen, huruvida svensk rätt inte uppfyller de krav som till exempel gällande EG-direktiv uppställer. Så med den här utgången kan jag inte tänka mig att att man skulle kunna få prövningstillstånd i EG-domstolen.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".