Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommar fyller 50 år

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 15.18
Årets Sommarpratare

Sveriges Radio rullade på onsdagen ut mattan för årets sommarvärdar. Två av SR Internationals tidigare medarbetare finns med; Roger Wallis och Günter Graffenberger.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad inleder den 20/6 och den 15 augusti avslutar författaren Jan Guillou. Mellan dessa två möter vi bland annat några representanter för det interkulturella Sverige, till exempel musikern Laleh Pourkarim, skådespelaren och komikerns Nour El-Refai, artisten Arash Labaf och filmaren Nahid Persson Sarvestani.

Den svenska radioklassikern Sommar fyller alltså 50 år i år.

Idén till radioprogrammet Sommar kom från Tage Danielsson, som då var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio. Uppdraget gick sedan till Jörgen Cederberg som utformade den första versionen av programmet och blev dess förste producent. Idag har Sommar en mer personlig ton, och programmets huvudproducent och projektledare sedan 13 år tillbaka är Bibbi Rödöö.

Det som under alla dessa år kännetecknat Sommar är en mångfaldstanke. Män och kvinnor, gamla och unga, från stan och landsbygd. Och inte minst har programmet haft en sorts integrationsagenda, säger projektledaren Bibbi Rödöö:

-Det har kommit väldigt naturligt. Och det har varit åt båda hållen. Ofta kan jag tycka att Sommar och program i allmänhet ägnar sig åt förmycket navelskåderi. När t.ex Jasenko Selimovic, som då var chef för Göteborgs Stadsteater och nu är radioteaterchef här på Sveriges Radio, gjorde sitt första Sommar-program så handlade det om ondska. Och det är ett intressant tema för vilken människa som helst. Men med hans bakgrund från Balkan gav det ett helt annat perspektiv. Så det är ofta så att perspektiven vidgas, och vi är ute efter de bra berättelserna, säger Bibbi Rödöö.

Sommarlyssnarna har lärt sig om minoriteterna och om andra kulturer, och nyinflyttade till Sverige har ur de svenska Sommarvärdarnas liv lärt sig en hel del om Sverige. För många har det varit den enda platsen där en svensk lämnat sin dörr på glänt. Bibbi Rödöö minns särskilt när hon producerade programmet med Georgios Papandreou, som då var Greklands utrikesminister, och Grekland var EU-ordförande.

- All media ville ha tag på honom. Vi lyckades med det via Leif Pagrotsky.  Papandreou sa sedan ja efter bland annat påtryckningar från Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Han förstod att det här var ärofyllt och fint. Men det var först när han hörde Sommar-signaturen kom han plötsligt kom på vad det var för program, för han hade varit i Sverige på 70-talet som flykting. Han jobbade då som städare, och i en tom skola satte han på en radio som stod där. Det var Sommar på radion. "Det var genom det programmet jag lärde känna Sveriges folk". Genom mixen av människor tyckte han själv att han kunde koda den svenska mentaliteten och kulturen, berättar Bibbi Rödöö. Och just programmet med Georgios Papandreou är ett av hennes egna favorit-Sommarprogram.

Ett annat Sommarprogram som väckt stor uppmärksamhet är författaren Mustafa Cans 2003. Programmet vann både Sveriges Radios Ikaros-pris och Stora Radiopriset för Cans gripande modersporträtt som resulterade i en lyssnarstorm. Det är ett av de program som publiken fortfarande gärna vill lyssna på.

Nu är det alltså 50-årsfest som väntar, och det firas på många sätt. Bland annat har hundratals Sommarprogram digitaliserats så att det går att lyssna på dem på Sveriges Radios hemsida. Dessutom så kan alla som vill "på låtsas" bli sommarpratare i år, berättar Bibbi Rödöö:

- På vår hemsida har vi skapat en digital studio som man kan gå in i och läsa in sina texter, eller "prator" som vi på radion kallar det. Sen kan man mixa det och skicka till sina nära och kära, säger Bibbi Rödöö, projektledare för programmet Sommar.

Reporter: Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".